I klippet berättar ”Elsa” om vilken typ av kommentarer hon och andra kvinnor som säljer sex kan få från bland annat poliser. Foto: SVT

”Elsa” säljer sex – vittnar om dåligt bemötande från polisen

Uppdaterad
Publicerad

Fler poliser och civilanställda utbildas nu om prostitution och människohandel.

En bra utveckling, anser ”Elsa” som säljer sex i Göteborg. Framförallt för att sexsäljande kvinnor ska kunna få ett bra bemötande.

– Vi ska inte känna oss som att det är vi som gör något brottsligt, säger hon.

Starta klippet och hör ”Elsa”  berätta om kommentarer hon och andra kvinnor som säljer sex har fått från poliser.

Det är unga, gamla, svenska och utländska män som köper sex av ”Elsa”. Under de senaste fyra åren har hon sålt sin kropp för att få ihop ekonomin men också för att hon mår dåligt.

Sexhandeln i Västsverige

– Det här är en industri som samlar på sig trasiga människor. Det är oftast inte tjejen från en välbeställd bakgrund som tycker att det verkar roligt, säger hon.

Mer resurser för att ta fast sexköpare

Till följd av coronapandemin har polisen i Göteborg kunnat lägga mer resurser på att ta fast sexköpare. Resurser som vanligtvis används till bland annat för att hålla ordning på fotbollsmatcher, konserter och stökiga nätter på stan. När det mesta är inställt har polisen kunnat göra fler insatser. Fler områdespoliser utbildas också inom ämnet.

– Den här utbildningen som vi har är för att öka förståelsen för personal här på lokalpolisområdet. Tanken är att vi ska bli duktigare på att jobba mot köp av sexuell tjänst, säger polisen Anton som är områdespolis och håller i utbildningen.

”Elsa” vet inte hur länge till hon kommer att sälja sex.

– Det är väl klart att jag vill komma vidare i livet och göra något som känns värdefullt och viktigt. Inte bara... detta.

Elsa heter egentligen något annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexhandeln i Västsverige

Mer i ämnet