Obs, bilden är ett montage. Foto: Eddie Löthman/Västtrafik

Elsnabben – folkets röst om färjans namn

Uppdaterad
Publicerad

4 500 personer har röstat om namnet på den nya färjan som ska gå över älven, ett rekord menar tävlingsledare Henrik Kruusval.

– Det är väldigt roligt att så många engagerat sig. Det är så demokrati fungerar, säger han även om han själv är halvnöjd med vinnarnamnet.

Förra veckan startade SVT Nyheter Väst sin namntävling om vad den nya batteridrivna färjan över Göta älv ska heta. Mer än 300 mejl med namnförslag har ramlat in till redaktionen som tillslut bantades ner till nio slutkandidater.

I dag klockan 12 stängdes omröstningen – då hade 4 579 personer röstat – och vinnare är Elsnabben.

Henrik Kruusval kommenterar resultatet.

– Elsnabben.. Ja, det måste väl vara rätt namn om det är 4 500 som har röstat och den fick flest röster, det är så demokrati fungerar. Men om jag själv är nöjd? Nej, halvnöjd får jag säga.

Vilket namn var din favorit?

– Halv tolv – eftersom den går över elva. Men med förklaring förstår jag ju att det skulle vara för långt som båtnamn, men den är bra. Kilovatten, tror jag skulle kunnat få fler röster om det stavats med dubbel-v (W) i stället för enkel-v.

”Lång tradition att döpa om saker i folkmun”

Än har inte Västtrafiks namntävling avslutats, men enligt Kruusval så finns det ingen tvekan om att det är SVT:s tävling som är avgörande för vad båten kommer kallas.

– Det som kommer hända nu är att Västtrafik kommer sätta en jury och bestämma namn, de kommer inte ha någon omröstning. De kommer bestämma vad som ska stå på båten, men vad Göteborgarna kommer kalla den blir något annat.

Är det då egentligen meningslöst att namna båten?

– Ja. Göteborgarna har en lång tradition att döpa om saker i folkmun, det är de namnen som används och så kommer det även bli den här gången.

Så här röstade ni:

Elsnabben: 27 %

Älvsladden: 24 %

Kilovatten: 12 %

Él-a-snabb: 10 %

Elvis: 10 %

El-ände: 6 %

Kortslutning: 5 %

Halv tolv: 5 %

Battelship: 3 %

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.