Foto: SVT

Dessa krav ska du ställa på skönhetssalonger

Uppdaterad
Publicerad

Det finns flera risker med injektionsbehandlingar. Men det finns också saker som du som kund kan göra för att minska dessa risker. Här är en checklista på vad du själv kan göra.

1 – Var påläst om risker och biverkningar – läs exempelvis på FASS. 

2 – Sök på konsumentverkets diarium online – har kliniken blivit anmäld tidigare?

SVT granskar skönhetssalonger

3 – Fråga vem som är klinikens ansvariga läkare – kolla sedan om denna person finns i Socialstyrelsen register över legitimerad sjukvårdspersonal. 

4 – Välj en behandlare som har en medicinsk legitimation – läkare, sjuksköterska eller tandläkare. Dessa personer står under Socialstyrelsens tillsyn och kan anmälas till IVO. Om du är osäker kan du med hjälp av namn och/eller personnummer enkelt kolla med Socialstyrelsen om behandlaren har en legitimation eller inte. 

5 – Leta efter salonger som är med i Estetiska injektionsrådet. Det garanterar att behandlarna är legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal som dessutom avlagt flera certifieringsprov, bla i ansiktets anatomi och injicering.

LÄS MER: Helena och Emelie drabbade: Läpparna fick klumpar och konstiga prickar

6 – Fråga kliniken om de har en ansvarsförsäkring för injektioner. Har kliniken en patientförsäkring? 

7 – Be att få se flaskan – stämmer etiketten överens med vad du beställt? 

8 – Sök efter recensioner om kliniken på nätet.

9 – Välj en filler från någon av de större, mer välkända märkena. 

10 – Om något är för billigt är det förmodligen inte bra. Lägg hellre lite mer på en seriös klinik med legitimerad personal. 

11 – Se till att ha ett avtal, skriftligt eller muntligt, med kliniken om vad som gäller ifall något går snett. Vilka försäkringar har salongen? 

Fakta/Så gjorde vi granskningen

Vi har besökt alla skönhetssalonger i tre olika områden i Göteborg: Vasastan, Angered och området kring Kungsgatan.

Vi har utgett oss för att vara kunder intresserade av filler- och botoxinjektioner och frågat om salongerna ger sådana behandlingar, vem som utför behandlingarna, vilken utbildningen de som ska ge behandlingen har och vad det kostar.

Den personal som påstod att de var sjuksköterskor eller läkare har vi sedan kontrollerat mot Socialstyrelsens legitimationsregister.

Resultat:

  • Antal salonger som ger botox/fillers: 31
  • Antal salonger där personal utger sig för att vara sjukvårdspersonal trots att de inte är det: 5
  • Vi hittade dessutom en felaktig filosofie doktorstitel.
  • Vi fann också två personer knutna till salonger som av personalen presenterades som läkare. En av dessa var sjuksköterska och den andra saknade svensk legitimation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar skönhetssalonger

Mer i ämnet