Foto: SVT

”En sak man inte får glömma är genusaspekten”

Uppdaterad
Publicerad

Dagens omvälvande besked om att allianspartierna och Sverigedemokraterna beslutat sig för att rikta misstroendevotum mot de tre ministrarna som har haft huvudrollerna i efterspelet av IT-skandalen på Transportstyrelsen väcker frågor. Samtidigt kräver Jonas Sjöstedt (V) göteborgaren Anna Johanssons (S) avgång.

Alliansen och Sverigedemokraterna har beslutat att rikta misstroendevotum mot inrikesminister Anders Ygeman (S), infrastrukturminister Anna Johansson (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Ett sätt att visa handlingskraft, menar Ulf Bjereld, socialdemokrat och professor i statsvetenskap på Göteborgs universitet.

– På det här sättet föregår de konstitutionsutskottets arbete, säger han och fortsätter:

– Deras agerande marginaliserar konstitutionsutskottets arbete och är enligt min mening bara ett sätt för framför allt moderaternas Anna Kinberg Batra att flytta fokus från sina dåliga väljarsiffor.

TV: Anna Kinberg Batra: Jag förväntar mig att de avgår

Infrastrukturministern Anna Johansson är en av de inblandade som fått mest kritik. På onsdagen KU-anmäldes hon av Vänsterpartiet.

– Det är Anna Johansson som är ansvarig minister för Transportstyrelsen. Då är det en skyldighet att hålla sig informerad och klarar man inte det så har man inte klarat av sitt uppdrag, säger Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt som kräver hennes avgång.

Pekar på genusaspekten

Ulf Bjereld tycker att hon hamnat i ett konstigt läge eftersom hon tydligt uppgett att hon inte fått den information som hon i så fall kunnat vidarebefordra till statsministern. Och han tycker också det skulle bli svårt för Stefan Löfven att ”offra” Anna Johansson med tanke på att hon är den enda kvinnan av de tre ministrarna.

– En sak man inte får glömma är genusaspekten, säger Ulf Bjereld.

– Här finns krav på att en kvinna ska avgå, tillsammans med två män, men om bara Anna Johansson blir tvingad att avgå och inte försvarsminister Peter Hultqvist samt inrikesminister Anders Ygeman, så kommer saken i ett helt annat läge, säger han.

LÄS MER: IT-skandalen: Detta har hänt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.