Foto: TT/Arkivbild

En ensam kamp att försöka gå ner i vikt

Uppdaterad
Publicerad

Åtta av tio personer med svår fetma kämpar med att gå ner i vikt. Kampen är ofta en ensam och lång resa.

Det visar en studie vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg som följt över 2 000 personer med övervikt i tio år.

De flesta personer med svår fetma kämpar mer eller mindre framgångsrikt med att gå ner i vikt.

– Om man tror att denna grupp inte försöker minska i vikt motsäger dessa resultat de åsikterna, säger Ingrid Larsson, klinisk näringsfysiolog och docent vid Sahlgrenska akademin i ett pressmeddelande.

Ingrid Larsson, klinisk näringsfysiolog och docent vid Sahlgrenska akademin. Foto: Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Hon har studerat drygt 2 000 personer med svår fetma ur den så kallade SOS-studien (Swedish Obese Subjects). Ingrid Larsson fokuserat på kontrollgruppen som inte erbjudits en operation för att minska sin vikt. Resultatet av studien publiceras nu i tidskriften Obesity.

Olika metoder

Deltagarna i studien berättar om de metoder de använt för att försöka gå ner i vikt eller hålla vikten. Det handlar om kommersiella viktminskningsprogram, antifetmaläkemedel, lågenergipulver, motion, stöd från hälso- och sjukvård och viktminskning på egen hand.

– De använder sig av en rad olika metoder där den enskilt vanligaste är att försöka minska i vikt på egen hand, vilket visar att för många är viktminskningsförsök en ensam resa, säger Ingrid Larsson.

Energiintag över tid

Ingen av metoderna var bättre eller sämre än den andra. De som hade gått ner tio procent eller mer i vikt över tio års tid hade använt samma metoder som de som ökat lika mycket. Det som är avgörande för att lyckas är istället förmågan att behålla ett lägre energiintag över tid.

Ett kirurgiskt ingrepp är numera en effektiv metod för att reducera vikten och minska sjukdomsrisken. Men kirurgi passar inte alla, och hälso- och sjukvården bör därför erbjuda alternativ behandlingsmetoder, menar Ingrid Larsson som en slutsats från studien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.