Mjölkbondens larm om gödsel och el: Kostnaderna har ökat med en miljon

Uppdaterad
Publicerad

Kraftigt höjda priser på gödsel, foder och även höjda energipriser tär hårt på lantbrukarnas kassa just nu.

– Kostnadsökningarna hamnar på drygt en miljon för oss, säger Sofia Kämpe som driver en mjölkgård med 200 kor utanför Karlsborg.

Lantbruksföretagen drabbas hårt när priset på gödsel och foder nu stiger kraftigt liksom priset på diesel och el. Därför behöver lantbrukarna mer betalt för produkterna.

En ljusning för mjölkbönderna är att mjölkersättningarna kommer att rekordhöjas. Ersättningen höjs av Arla med drygt 30 öre litern och andra mejerier följer efter. Något som hjälper i alla fall – om konsumenterna fortsätter handla trots att priset därmed också lär öka i affären.

– Jag hoppas att vi har den svenska konsumenten med oss och att man fortsätter handla svenskt i butik och att vi i den gröna näringarna får vara med och bygga ett hållbart framtida livsmedelssystem, säger Sofia.

Även på andra områden väntas ersättningarna höjas till lantbrukarna, men det kan enligt Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, dröja en bit in på 2022. Det innebär att lantbrukarna får ligga ute med pengarna och investeringar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.