Eric Andersson, före och efter bypassoperation Foto: privat

Nekades jobb på grund av sin vikt

Uppdaterad
Publicerad

När han vikarierade fick han höra att det var bra att han var tung. Det ingav respekt. När han sökte en fast tjänst lät det annorlunda. Nu berättar Eric Andersson själv om hur han nekades jobb på Kriminalvården för att han vägde för mycket.

– Jag har fått väldigt mycket stöd från mina gamla kollegor inom Kriminalvården, och det känns ju bra, säger Eric Andersson till SVT Nyheter Väst.

Det har gått en tid sedan han sökte och nekades jobbet på Kriminalvården. Eric Andersson vägde som mest 159 kilo och Kriminalvården tyckte att han vägde för mycket för att kunna gå den interna grundutbildningen till kriminalvårdare, en utbildning som leder till jobb.

– Det var ett väldigt tufft besked, när jag fick höra att jag inte skulle få gå den självförsvarskurs som man måste gå för att få en fast tjänst. Bara för att jag var för tjock, säger Eric Andersson.

– Så får det inte gå till, säger han.

Har gått ner 40 kilo

Han berättar också att när han började arbeta som vikarie fick han höra att det var bra att han var tung. Det ingav respekt hos internerna och var inte till någon nackdel.

Nu väger han betydligt mindre. Efter en bypassoperation i november har han gått ner 40 kilo.

Facket menar att han är kränkt

I dag arbetar han på Volvo Personvagnar i Skövde, där ingen har kommenterat om hans vikt. Hans ärende har gått vidare till Arbetsdomstolen, facket menar i sin stämningansökan att Eric ska få ersättning för kränkning och att han blivit diskriminerad.

– Vi vill inte uttala oss om enskilda fall, och förekomma en eventuell rättsprocess, men rent generellt så är viktfrågan inte ett kriterium vid anställningar hos oss, säger Ulf Mossberg, pressekreterare vid Kriminalvården.

Vill ha jobb trots allt

– Jag kan tänka mig att jobba inom Kriminalvården i framtiden, trots det som hänt, säger Eric Andersson. Vi får se vad som händer efter ett eventuellt resultat i Arbetsdomstolen, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.