Foto: SVT

Ett fyrtiotal personer kan ha exponerats för virus

Uppdaterad
Publicerad

På Sahlgrenska universitetssjukhuset har man växlat upp arbetet mot coronaviruset sedan en person smittats i Göteborg, och man förväntar sig fler fall. Ett fyrtiotal personer kan ha exponerats för smittan.
– Vi rustar internt på sjukhuset för att kunna hantera det här klokt, säger Per Karlsson, förste chefläkare.

Det andra fallet av det nya coronaviruset konstaterades i Göteborg på onsdagen. Patienten, en man i 30-årsåldern som insjuknade efter ett besök i norra Italien, kontaktade själv vården för provtagning – och tog sig till sjukhuset i egen bil när han testats positivt. Nu vårdas han på infektionskliniken på Östra sjukhuset som är en del av Sahlgrenska universitetssjukhuset.

– Han mår efter omständigheterna bra. Man kan ha smittade personer isolerade i hemmet så länge de mår bra, men det känns bra att ha koll, säger Per Karlsson.

Nytt fall i Landvetter?

Under torsdagen meddelade Närhälsans vårdcentral i Landvetter att man infört nya rutiner efter att en ung man besökt vårdcentralen och uppvisat symtom som stämmer in på coronavirus. Mannen hade nyligen varit i Italien.

– Han gjorde som man ska göra. Han ringde oss efter att ha sett vår skylt på vårdcentralen om att inte gå in utan ringa om man varit utomlands och/eller hade vissa symtom, berättar vårdcentralchefen Stina Tärning.

Därmed kom inga andra patienter i kontakt med mannen. Efter att vårdcentralen rådgjort med smittskyddsenheten skickades mannen hem, för att senare testas. Resultatet är ännu inte klart.

På vårdcentralens sajt står att lättakuten på vårdcentralen har stängts på grund av händelsen, men det är en sanning med modifikation. Personal där finns i tjänst, men man vill att patienterna ringer och pratar med sjuksköterska först istället för att komma direkt.

Väl förberedda

På infektionskliniken var man väl förberedda. Rutiner och särskilda epidemiplaner har tagits fram. Patienten vårdas i ett isoleringsrum med negativt luftryck och personalen arbetar klädda i skyddsrock, munskydd och med visir framför ansiktet.

– Vi misstänkte att det skulle komma ett fall, sannolikheten var ganska hög. Sedan det väl kom har vi haft täta möten med en arbetsgrupp som är utsedd av sjukhusdirektören, och vi har ständiga kontakter med regionen som i sin tur har kontakt med Folkhälsomyndigheten. Vi rustar internt för att kunna hantera det här klokt, säger Per Karlsson och lägger till:

– Det är en liten sak än så länge, men vi måste jobba för att kunna ta emot fler patienter om det skulle bli större.

Ett fyrtiotal exponerade

Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg berättar att arbetet pågår med att spåra och kontakta de personer som har haft nära kontakt med den smittade mannen.

– Vi bedömer att vi har kunnat identifiera de personer som kan ha blivit exponerade för smittan. Det rör sig om ett fyrtiotal personer, säger han.

De exponerade personerna kommer att ha telefonkontakt med vården varje dag i två veckor, och om de uppvisar symptom så blir de provtagna. Vissa av personerna som har bedömts vara högriskkontakter avråds även från att gå till jobbet, utan ska stanna hemma för att inte riskera att föra smittan vidare.

TT: Varför provtas inte bara alla direkt?

– Ett negativt provsvar under inkubationstiden utesluter inte att man kan insjukna dagen efter. Testet är bara en ögonblicksbild. Det är därför vi har den här nära kontakten, säger Thomas Wahlberg.

Långvarig smitta blir bekymmersamt

Det mest sannolika är att det dyker upp några fler ströfall, enligt chefsläkare Per Karlsson, och det har sjukhuset god kapacitet att hantera. Skulle det däremot bli en större samhällsspridning så blir det ”betydligt kärvare”, säger han.

– Då krävs det prioritering i vården och samarbete mellan sjukhus. Det som inte är livshotande får vänta. Det fungerar en tid men blir så klart bekymmersamt om det blir långvarigt, säger han.

Samma sak gäller för skyddsutrustning för vårdpersonalen. Efter inventering konstaterades att sjukhuset har tillräckligt med material för att klara ströfall, men en långvarig smitta kan bli en utmaning.

– Men risken för att det skulle bli en samhällsspridning bedöms som låg. Det troliga scenariot är att det kommer några till, och det bedömer vi kommer att fungera väldigt bra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet