Emma Gunterberg Sachs är verksamhetsansvarig för West Pride. Foto: SVT

Europride startar i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Arrangören berättar fyra saker du behöver veta om sommarens stora festival i Göteborg.

I år väntas HBTQ-festivalen West Pride i Göteborg bli större än någonsin, när den blir värd för den europeiska motsvarigheten Europride. Dessutom hålls festivalen samtidigt som, och samverkar med, Göteborgs kulturkalas som drar igång under tisdagen.

SVT träffade Emma Gunterberg Sachs, verksamhetsansvarig West Pride, som berättar vad Europride är för något och varför festivalen är viktig för många.

– Fortfarande är det kriminellt att vara homosexuell i många länder runt om i världen och det förekommer dödsstraff i åtta länder. Trots att det inte är olagligt i Sverige så är det många som inte vågar vara öppna här, säger hon bland annat.

  • EuroPride är ett årligt återkommande arrangemang, där en pridefestival i Europa får rättigheten att använda titeln EuroPride. Festivalen hölls första gången 1992 i London. Sedan dess har den hållits i bland annat Rom, Madrid och Stockholm.
  • Under EuroPride 2018 anordnas evenemanget gemensamt mellan Stockholm Pride och West Pride i Göteborg. I Stockholm hölls festivalen 27 juli–5 augusti och i Göteborg 14–19 augusti. Även Göteborgs kulturkalas pågår 14–19 augusti.
  • Pridefestivaler är festivaler som hålls för att uppmärksamma hbtq-personers rättigheter och allas lika värde. Priderörelsen startade 1969 med Stonewallupproret i New York.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Europride i Göteborg

Mer i ämnet