Foto: SVT

Expert: Detta liknar korruption

Publicerad

En av Sveriges ledande experter i förvaltningsrätt är starkt kritisk till hur upphandlingen av restaurangtjänster har skötts inom Västra Götalandsregionen. ”Just upphandlings-området är väldigt känsligt för korruption.”

Olle Lundin är professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet och en av Sveriges främsta inom sitt fält.

Han har blivit ombedd av Diamandsera att yttra sig om ärendet vid två tillfällen, yttranden som använts som underlag i rätten, och han är starkt kritisk till regionens agerande på flera punkter i upphandlingen.

Bland annat ställer han sig frågande till att regionen valt att ge avtalet till ett bolag som inte haft tillräcklig egen kapacitet för att kunna driva de café- och restaurangtjänsterna som efterfrågats i upphandlingen, utan hänvisat till framtida möjliga lösningar.

– Regionens agerande i stort framstår för mig som väldigt väldigt märkligt. Dels verkar man ha bestämt sig från början när man går ut i upphandlingen vilken anbudsgivare man vill ha. Redan där är ett grovt brott mot upphandlingsregleringen, säger han.

”Liknar korruption”

Även handläggarens agerande ser Olle Lundin som ett bevis för att regionens upphandling inte har gått tillväga på rätt sätt, i det att man inte har behandlat alla anbudsgivare lika enligt likabehandlingsprincipen.

– Man kan inte hota med att få dåliga referenser, då är man fullständigt osaklig. Det är ett beteende som är så långt ifrån att vara offentlig tjänsteman så det är helt galet, säger han.

Enligt Olle Lundin borde regionen se över sina rutiner och även se till att man har väldigt skickliga handläggare, då just upphandlings-området är väldigt känsligt för korruption.

– Jag skulle säga att det här liknar korruption. Alltså att man utnyttjar sin ställning till att andra får fördelar. Det är jättekonstigt, säger han.

Rubbar förtroendet

På regionen avfärdar man misstankarna om korruption, men tar kraftigt avstånd från handläggarens beteende i samtalet. Efter att samtalet blivit känt har handläggaren fått en skriftlig varning. Dock är man övertygad om att allt annat i upphandlingen har gått rätt till, och några planer på att göra om upphandlingen finns inte.

Olle Lundin tycker att hela situationen är allvarlig och kan leda till misstankar om att upphandlingar hos Västra Götalandsregionen inte går korrekt till i alla lägen.

– Det här kanske bara är toppen på ett isberg, det vet man inte. Det är allvarligt på så vis att det rubbar förtroendet för regionen och dess upphandlingar, säger han.

Enhetschef: enskild händelse

Mats Löfquist är enhetschef på Koncernkontoret, den enhet som handläggaren arbetar vid.

Vad tycker du att det här ger för intryck av VGR som upphandlande myndighet?

– Jag är trygg med att vi hanterar våra upphandlingar på ett korrekt och professionellt sätt och följer rutiner och processer. Det här är en enskild händelse, som vi beklagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.