Visa alla (2)

Hemlig inspelning avslöjar handläggarens metoder

Publicerad

Den ansvarige handläggaren för en mångmiljonupphandling på Västra Götalandsregionen försökte genom hot och påtryckningar förmå ett bolag att dra tillbaka sin ansökan om rättslig överprövning. Det handläggaren inte visste om var att samtalet spelas in.

”Skulle vi göra om så behöver jag inte göra mycket för att peta ut ert anbud” kan man höra den ansvarige handläggaren säga till en bolagsrepresentant som ringer upp efter att bolaget ansökt om överprövning av regionens beslut.

Det hela handlar om en omstridd upphandling i regionens regi, där man 2017 skulle köpa upp restaurangtjänster till ett värde av närmare 50 miljoner kronor. Upphandlingen har kritiserats på flera punkter, bland annat för att den ansvarige handläggaren i ett bandat telefonsamtal genom hot och påtryckningar försöker få ett av de förlorande bolagen att dra tillbaka sin begäran om en rättslig överprövning.

Erkänner att hon bryter mot lagen

I det inspelade samtalet kan man höra flera anmärkningsvärda uttalanden av handläggaren, som dessutom verkar vara medveten om att det hon gör är fel, då hon själv erkänner att det hon säger bryter mot LOU (lagen om offentlig upphandling).

Per Boström, interim vd på Diamandsera, bolaget som överklagat regionens beslut, är både förvånad och bedrövad över handläggarens agerande, speciellt över delen där handläggaren hotar bolaget med repressalier ifall de inte drar tillbaka sin överklagan.

– När man säger att det här kan ge effekter på företagets framtid så känns det väldigt besvärande, säger han.

”Helt galet”

Även Olle Lundin, en av Sveriges ledande experter på förvaltningsrätt, är mycket kritisk till handläggarens agerande.

– Man kan inte hota med att få dåliga referenser, då är man fullständigt osaklig. Det är ett beteende som är så långt ifrån att vara offentlig tjänsteman så det är helt galet, säger han.

SVT har varit i kontakt med den aktuella handläggaren som avstår att ge några kommentarer. Efter att regionen fått kännedom om inspelningen har handläggaren fått en skriftlig varning.

– Det är olyckligt beteende från en enskild tjänsteman, säger enhetschef Mats Löfquist.

Hör handläggarens uttalanden i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stark kritik mot mångmiljonupphandling i VGR

Mer i ämnet