Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Nille Leander / SVT

Experten: Att någon tror sig vara pedofil räcker inte för orosanmälan

Uppdaterad
Publicerad

Den man som misstänkts för flera fall av grova sexuella övergrepp mot elever på en grundskola i Borås kommun behandlades på Sexualmedicinskt centrum. Men att någon själv misstänker att man är pedofil är inte grund nog för att anmäla.

– Det är inte säkert att det begåtts några brott för att en patient berättar om sina fantasier, säger Lotta Wendel lektor i medicinsk rätt.

Enligt mannens advokat har han sedan 2018 fått medicin och terapi efter att själv sökt hjälp vid Sexualmedicinskt centrum, SMC, i Göteborg. Någon polisanmälan från SMC mot mannen har inte inkommit under dessa år och de säger själva till SVT Nyheter Väst att de inte kommenterar enskilda fall men att om de fått kännedom om den här typen av brott omedelbart skulle anmäla det till polisen.

Det är heller inte direkt grund för orosanmälan till socialtjänsten att någon söker hjälp för sexuella fantasier om barn.

– Det räcker att vi har misstanke om att ett barn far illa men då ska det vara ett specifikt angivet barn, säger Hanna Söderberg verksamhetsledare vid sexualmedicinskt centrum.

Och hon får stöd från den juridiska expertisen, enbart misstanke utan att något särskilt barn pekats ut räcker inte.

Kan man inte misstänka att de specifika barnen det gäller är de barn som går i hans klass?

– Jo men det är inte tillräckligt för att bryta sekretessen, säger Lotta Wendel, lektor i medicinsk rätt vid Malmö universitet.

Hör mer om hur lagen fungerar och hur man resonerat från SMC i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.