Foto: SVT

Experten: Bristande dokumentationen ett problem

Uppdaterad
Publicerad

Den bristande dokumentationen lämnar frågetecken kring hur den 84-åriga kvinnan egentligen behandlades av Stenungsunds kommun. Det säger expert i kommunal- och förvaltningslagen.

– Eftersom alla dokument i det här ärendet inte finns så är det svårt att följa upp det här och se vilka konsekvenser det kan ha lett till, säger Jan Turvall, lektor och expert inom förvaltningsrätt på Göteborgs universitet.

Det är en speciell situation. Två kommuner som har olika uppgifter om samma ärende. Uddevalla har dokument som visar att Stenungsund sagt att man nekat den 84-åriga kvinnan och hennes man hjälp. Samtidigt så säger Stenungsund att man inte ens fått in en ansökan.

Ville ha boende

Saknades rutiner

Enligt Stenungsund fanns tidigare inte rutiner för att dokumentera den här typen av ärenden. Därför har man tvingats prata med en tidigare biståndshandläggare för att ta reda på hur kontakten såg ut med den 84-åriga kvinnan. Stenungsunds kommun litar på att uppgifterna stämmer.

– Ja, vi känner oss så säkra vi kan bli utan att kunna härleda till en skriftlig dokumentation i kontakten med Uddevalla. Vi litar på de uppgifter vi fått av handläggaren, säger Noomi Holmberg, äldreomsorgschef i Stenungsund.

Enligt Jan Turvall skapar den bristande dokumentationen problem.

– Det är svårt att fastställa vem som gjort rätt eller fel i det här ärendet, och det tyder på att det finns brister i dokumentationen av ärendehandläggningen. Risken är att om det föreligger brister i det här ärendet så kan det göra det i andra ärenden och det skapar en osäkerhet hos människor om de blir korrekt behandlade.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ville ha boende

Mer i ämnet