Ulrika Rogland kritisk till att Marias ärende preskriberades

Publicerad

Hur kunde det bli så här för Maria? Mänskliga faktorn, tidsbrist och missförstånd har polis och åklagare gett som förklaringar.
Ulrika Rogland, som är före detta åklagare och nu advokat och specialiserad på relationsvåld ser systemfel som anledning till att Marias fall har preskriberats.

Flera olika åklagare och utredare inom polisen har haft hand om Marias ärende, men inte någon av dessa vill ställa upp på en bandad intervju och ge någon förklaring till varför fallet till slut bara blev ett brev på posten med innehållet att fallet avskrivs.

Problematiken återkommer

Ulrika Rogland har jobbat många år som åklagare och hon var då bland annat specialiserad på relationsvåld. Numera har hon istället bytt och jobbar som advokat och målsägandebiträde, dock med samma inriktning. Att hon lämnade jobbet som åklagare berodde just på resursbristen inom rättsväsendet. Hon är väl insatt i problematiken att få polisanmälningar leder till åtal och ännu färre sedan till fällande dom.

Hon är kritisk till den långa handläggningen av Marias fall.

– Jag vet att det händer ibland, men det är sådant som inte får lov att hända. För när man väl har det hos åklagare så gäller det att ha koll på tidsfristerna. Sedan vet jag att polis och åklagare har alldeles för mycket att göra just nu. Så det är ett tecken på att arbetsbelastningen är alldeles för hög, säger Ulrika Rogland.

Skjuter ansvaret ifrån sig

Efter att Marias fall skickades tillbaka till Skövde från utvecklingscentrum fortsatte handläggningen av ärendet. Den åklagare som hade hand om fallet från början hade slutat och det blev en ny åklagare som fick ta hand om hennes fall. Den åklagaren säger att han gjort vad han har kunnat och anser istället att det är polisen som arbetat långsamt.

Polisen håller inte helt med. Men deras förklaring är att tidsbrist, hög arbetsbelastning och den mänskliga faktorn orsakade preskriberingen. I övrigt vill de inte kommentera fallet i en intervju.

– Förhoppningen hos polisen var att när man omorganiserade så skulle man komma tillrätta med problemen, men det har ju visat sig vara betydligt svårare än man trodde. Jag tror fortfarande problemet är att de högsta cheferna inom polisen inte riktigt kan verksamheten hela vägen ner och man låter medarbetarna som jobbar med detta jobba fredat, säger Ulrika Rogland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer