Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka metoder finns egentligen för att bli av med parkslide? Experten svarar i klippet. Foto: SVT/Privat

Experten om parkslide: ”Sök information på rätt ställe”

Publicerad

Att köpa en tomt med parkslide är mångas mardröm. Att inte få panik utan agera rätt vid hanteringen av den invasiva arten är dock viktigt för att inte råka sprida den vidare.

– Folk kan oftast bli väldigt skrämda över någonting som inte alls är ett stort problem, eller så kan man vara naiv inför något som är faktiskt är svårt att åtgärda, säger Jeremy McClure, tekniker för bekämpning av invasiva växter.

Han har arbetat med att bekämpa parkslide i nästan 20 år. Hans tips till husägare som är oroliga är att inte söka information i sociala medier, utan via Naturvårdsverket. Det är den myndighet i Sverige med ansvar för vägledning.

Själv arbetar han främst med metoderna kemisk bekämpning och marktäckning för att få bort parkslide. Men han menar att det inte finns en metod som passar till alla bestånd, utan det måste bedömas utifrån förutsättningarna på platsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mardrömsväxten parkslide

Mer i ämnet