Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En port till ett bostadshus förstördes i en explosion i Länsmansgården i Göteborg sent på lördagskvällen. Polisen fick även ytterligare ett larm om ett misstänkt föremål i närheten och båda platserna undersöktes under natten av polisens bombskydd. Foto: Joakim Eriksson/Agena Foto & Adam Ihse/TT

Fyra gripna efter explosion och bomblarm i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Fyra unga män har gripits efter en explosion i en trappuppgång i Länsmansgården i Göteborg, strax innan halv tolv på lördagskvällen. En ung flicka ska ha fått lindriga skador av explosionen. I samband med utryckningen skadades även fyra poliser i en krock.

– Vi har jagat och gripit fyra personer, säger Johan Ljung, vakthavande befäl vid polisen.

En entrédörr vid en trappuppgång i ett bostadshus vid Länsmanstorget förstördes i explosionen. Dessutom ska ett 40-tal fönster ha fått skador. Flera patruller och helikopter larmades ut till området.

– Jag blev skrämd, jag höll på att vila. Det kändes nästan som att man hoppade upp av en hjärtattack när man hörde smällen, berättar en boende i närheten till SVT.

Fyra unga män gripna efter biljakt

Direkt efter explosionen såg en polispatrull som befann sig i området en personbil som lämnade platsen, skriver polisen på sin hemsida. Efter en kortare jakt körde den misstänkta bilen av vägen och tre yngre män greps. Man grep även en fjärde misstänkt till fots i området. De gripna är mellan 17 och 20 år gamla och är nu misstänkta för försök till mord.

Ung flicka har fått splitterskador

En ung flicka ska ha fått splitterskador i samband med händelsen. Hennes skador bedöms som lindriga och hon kunde omhändertas av ambulanspersonal på platsen. Var hon befann sig vid explosionen är okänt.

Misstänkt föremål i närheten

I samband med explosionen kom det också uppgifter om ytterligare ett farligt föremål vid en entré till ett bostadshus i närheten. Boende på den platsen evakuerades.

– Nationella bombskyddet har tagit hand om föremålet, jag vågar inte svara på om föremålet var skarpt eller inte, säger Johan Ljung, vakthavande befäl vid polisen i Väst.

Strax efter åtta meddelade polisen att alla avspärrningar på båda platser har hävts. Polisen har även inlett en särskild händelse efter explosionen.

Fyra poliser till sjukhus

Två polisbilar krockade med varandra i en korsning när de var på väg ut till explosionen.

– Det är tre stycken poliser avförda med ambulans med olika frakturer. En fjärde polis hade inga omedelbara skador man han togs också till sjukhus. Det ska inte handla om livshotande skador, säger Johan Ljung.

Under söndagseftermiddagen fick två av poliserna lämna sjukhuset. De övriga två är i behov av ytterligare vård, skriver polisen på sin hemsida.

Det är oklart exakt vad som har hänt och olyckan kommer att utredas av åklagare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer