Foto: TT

Extramöte mellan kommun och polis efter Sjuntorps-”skotten”

Publicerad

Ett anonymt samtal från polisen skapade en upplevd hotbild mot hemmet för ensamkommande ungdomar i Sjuntorp. Idag har kommunen och polisen suttit i möte för att reda ut hur det kunde bli så fel.

Allt började med att en anonym person ringde till den verksamhetschef som ansvarade för Trollhättans HVB-hem för ensamkommande ungdomar och frågade om adressen till boendet i Sjuntorp. Samtalet upplevdes hotfullt och senare syntes en silverfärgad bil flera gånger vid hemmet. Detta fick kommunen att ana oråd och väktare kallades in.

Vad man inte visste att det var polisen som både ringt samtalet och körde bilen i syfte att reka inför en kommande insats.

”Lämpligt eller inte”

Det hela eskalerade sedan under natten mot lördagen. En silverfärgad bil ska ha kört fram mot hemmet och när väktaren närmade sig uppfattade hen det som att skott avlossades. Följden blev att de tio ungdomarna som bodde på hemmet fick evakueras. Efteråt var Trollhättans stad kritisk till hur det hela hanterats.

– Den springande punkten är det första samtalet från en anonym polis till verksamhetschefen är lämpligt eller inte. Den typen av samtal, när man frågar efter en adress på det sättet, drar igång alla larmklockor som finns med tanke på vad som hänt på våra boenden tidigare, säger Peter Asp, informationschef.

Han anser att polisen borde kunnat få fram den typen av information på ett annat sätt.

Polisen: Har viss förståelse

Under onsdagsförmiddagen träffades personal från Trollhättans stad och polisen för att reda ut det inträffade. Båda parterna upplevde att mötet gav något gott.

LÄS MER: Inget tyder på skottlossning i Sjuntorp

– Jag tror att alla förstår att polisen måste arbeta på olika sätt. Ett av dem är att arbeta i det dolda och inte kan gå ut med information som kan äventyra förundersökning som bedrivs under lång tid, säger Lars Eckerdal, stf polisområdeschef.

Men kan det inte finnas utrymme för självkritik här?

– Jag tycker att det finns utrymme att utvärdera alla insatser vi gör. Jag kan ha viss förståelse för att det uppstått ett missförstånd.

Misstankar finns kvar

Under tisdagen genomfördes en husrannsakan på boendet där vissa drogrelaterade fynd gjordes och en person som enligt polisen hade ”annan kontakt med stället än som boende” togs in för förhör men släpptes sedan. Misstankarna mot personer kvarstår, men polisen vill i nuläget inte utveckla vad det handlar om.

– Efter att vi fick veta det här igår har vi vidtagit all åtgärder vi kan. Så fort vi misstänker att något inte stämmer så agerar vi. Vi har klara rutiner för hur vi ska göra, säger Peter Asp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.