Cykelstölder är en av de absolut vanligaste brottstyperna när det gäller stölder och trots att det skett en minskning, så anmäldes förra året över 66.500 cyklar stulna i landet, varav 11.556 cyklar i Västra Götaland och Halland.
För det mesta förblir cykelstölderna ouppklarade då det i väldigt få fall finns någon identifierad misstänkt person. Bara 6,5 procent, eller 4.360 anmälningar ledde till att en utredning inleddes. Resten, 62.200 anmälningar avskrevs direkt och lades åt sidan när de kom in till polisen i brist på just misstänkta gärningsmän.
– Det är en väldigt svår uppgift att göra spaningsarbete överhuvudtaget om det inte gäller organiserades stölder. Man ska i stort sett ertappa någon på en stulen cykel i så fall, säger Stefan Gustafsson, presstalesman på polisen i region väst.
Lågprioriterat ärende hos polisen
Bara för att polisen tar anmälan vidare till utredning innebär det inte att man har någon misstänkt för brottet eller att brottet klaras upp. Av de 4.360 utredningarna om cykelstöld 2015 var det bara omkring 400 som ledde till åtal, vilket ger en uppklaringsprocent på mindre än en procent av alla anmälda fall.
Klas Elm, VD på branschorganisationen Svensk cykling är kritisk till att polisen inte prioriterar cykelstölderna
– Det är bedrövligt. Det är uppenbart att det här är lågt prioriterat av polisen. Vilket är extremt frustrerande för alla som blir av med sin cykel naturligtvis, säger Klas Elm.
Stefan Gustafsson instämmer med att polisen inte prioriterar cykelstölderna, men säger att om polisen haft mer tid och möjlighet så hade man också lagt mer fokus på cykeltjuvarna.
– I den arbetsbörda som polisen har så är det oerhört svårt att leta stulna cyklar, när många andra brott inte får det utrymme som det borde. Jag tror inte att ett våldtäktsoffer eller de som är utsatta för rån eller misshandel anser att vi ska prioritera cykelstölder, säger Stefan Gustafsson.