Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Motståndskraft mot rasism släppte under tisdagen en rapport som visar att 65 procent av tillfrågade ungdomar i nordöstra Göteborg har utsatts för rasism. Foto: Nils Arnell

Enkätundersökning: 65 procent av unga i nordöstra Göteborg har utsatts för rasism

Uppdaterad
Publicerad

65 procent av 430 tillfrågade ungdomar i nordöstra Göteborg uppger att de har utsatts för rasism. De flesta av dem anmäler inte när de utsätts för rasism. Anledningen tros vara en misstänksamhet gentemot myndigheter.

– Man litar inte på att något kommer att hända med ens anmälan, säger Mirjam Haj Younes, projektledare för Motståndskraft mot rasism.

Motståndskraft mot rasism är ett treårigt projekt som drivs av verksamheten Unga Mötesplatser hos Socialförvaltningen Nordost i Göteborg. Deras uppdrag är att arbeta för att motverka rasism gentemot unga i nordöstra Göteborg.

I veckan släppte de en rapport efter att ha gjort en enkätundersökning i Angered, Bergsjön och Kortedala. I enkäten tillfrågades 430 ungdomar mellan 13 och 19 år om de någon gång utsatts för rasism. 65 procent av dem svarade ja.

Få anmäler

Av de som svarade ja uppgav 72 procent att de inte hade anmält händelsen. Anledningen tros vara att anmälningarna sällan leder någonvart i kombination med misstro mot myndigheter, bland annat polisväsendet.

– Vi har pratat med 11-åringar som blir stannade av polisen och blir frågade om de röker hasch, när de bara är på väg till fotbollsträningen, säger Mirjam Haj Younes.

Stort mörkertal

I arbetet med enkäten framkom det att flera ungdomar svarat nej på frågor, fastän deras upplevelser stämde överens med det som projektet definierar som rasism.

Enligt Mirjam och kollegan Somo kan det bland annat handla nedsättande kommentarer eller kränkande komplimanger, som ungdomarna inte uppfattar som rasism.

– Det finns många ungdomar som inte kan sätta fingret på vad rasism är och saknar verktygen att bemöta rasism, säger Somo Saad Ali, en av projektledarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.