Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Facket efter polismordet: ”Kanske ska polisen inte köra moped i vissa områden”. Hör Katharina von Sydow, ordförande på Polisförbundet Väst. Foto: SVT

Facket efter polismordet: ”Kanske ska polisen inte köra moped i vissa områden”

Uppdaterad
Publicerad

Kvällen då polisen Andreas Danman sköts ihjäl jobbade han och hans kollega i Biskopsgården på varsin svart moped i mörka kläder och med svart hjälm på huvudet. I förundersökningen mot den misstänkte 17-åringen väcks frågan om en reflexväst hade kunnat rädda polisens liv.

– Det hade nog sett bättre ut. Men så är det, vi kan inte ta bort alla riskerna, säger en kollega i förhör.

På måndagen inleds rättegången mot den 17-åring som misstänks ha skjutit ihjäl polismannen Andreas Danman i slutet av juni i Biskopsgården. Det har spekulerats om huruvida Danman verkligen var den som 17-åringen ville skjuta eller om han misstog polisen för någon annan.

En polis som hörs i förundersökningen säger att det är förenat med risker att jobba på moped och att,”Det finns en ökad risk att uppfattas som en motståndare, eller åka in i till exempel en skottlossning”

Men man pekar också på att det finns flera fördelar med moped som att man kan täcka av stora ytor på ett snabbt och effektivt sätt.

Känslig fråga

Beslutet om en polis ska ha reflexväst på sig eller inte tas inför varje arbetsinsats av gruppchefen och flera poliser som SVT pratat med menar att svaret inte är svart eller vitt. De säger också att frågan är känslig nu inför rättegången och vill inte figurera med namn.

– Man tänker inte att man ska bli skjuten när man går till jobbet men vissa insatser går ju inte att göra med väst på sig, de ser en komma på långt håll och det är inte alltid önskvärt, säger en erfaren polis till SVT.

Utesluter inte mopedstopp

Från fackets sida ska man nu utvärdera saken och man utesluter inte att mopeden får ställas undan helt och hållet.

– Hypotetiskt kan det bli så att det inte är ett arbetssätt som man ska använda i vissa områden, säger Katharina von Sydow, ordförande på Polisförbundet Väst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.