Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vår uppfattning är att det inte var ett planerat dåd mot den specifika polismannen, säger åklagare Linda Wiking.” Foto: Jonas Ekströmer/TT

17-åring åtalas för mord efter dödsskjutningen

Uppdaterad
Publicerad

En 17-åring åtalas för att ha skjutit ihjäl polismannen Andreas Danman i Biskopsgården i Göteborg i somras. Pojken åtalas även för försök till mord och grovt vapenbrott.
– Vår uppfattning är att det inte var ett planerat dåd mot den specifika polismannen, säger åklagare Linda Wiking. 

Under fredagsförmiddagen kom åtalet mot den misstänkte 17-åringen. Åtalet avser mord, försök till mord och grovt vapenbrott.

– Vår uppfattning är att det inte var ett planerat dåd mot polismyndigheten eller mot den specifika polismannen, säger kammaråklagare Linda Wiking under en presskonferens.

Enligt Linda Wiking hade den åtalade skjutit mot tre personer med kopplingar till ett rivaliserande gäng när den nu avlidne polisen anlände till platsen. 17-åringen ska då ha avfyrat två skott, varav det ena träffar polismannen.

– Vår uppfattning är att gärningsmannen kommer till platsen för att han ska döda tre personer som befinner sig på en innergård, säger Linda Wiking.

Vapen hittat i skogsparti

Gärningsmannen ska enligt vittnesuppgifter ha kommit till platsen och även lämnat platsen på en elsparkcykel.

Åklagaren berättar att man gjort omfattande fynd i ett skogsparti med kläder, en elsparkcykel och ett vapen som man kunnat knyta till mordet. Man har även hittat ett munskydd med gärningsmannens dna på samma plats.

– Det är det som ligger bakom åtalet, säger Linda Wiking.

Rättegången kommer att inledas 8 november och pågå i fyra dagar.

Tidigare dömd

17-åringen som suttit häktad sedan den fjärde juli och har kategoriskt nekat till brott.

Han är tidigare dömd för grov våldsbrottslighet och i ett yttrande från socialtjänsten framkommer det att 17-åringen har uppvisat ett ”normbrytande beteende” och att flera orosanmälningar har kommit in till socialtjänsten från framför allt polisen och skolan.

Under den tidiga hösten beslutade Göteborgs stad att tillsätta en haverikommission för att undersöka varför det inte gjorts mer trots varningssignaler för att stoppa unga att hamna i kriminella gäng. 

Chockvåg genom landet

Det var i slutet av juni som den 33-årige polisen Andreas Danman sköts ihjäl under ett rutinuppdrag i Biskopsgården. Två dagar senare kunde en 17-åring gripas misstänkt för mordet. Under utredningen har polisen gripit ytterligare en person som misstänks för skyddande av brottsling.

Mordet på Andreas Danman sände chockvågor genom landet; politiker kallade det bland annat för en attack på det demokratiska samhället.

– Vi har misslyckats med vårt arbete och vi måste ta reda på varför, sa kommunalrådet Karin Pleijel (MP).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polis död efter skottlossning i Biskopsgården

Mer i ämnet