Under tisdagen begärde åklagaren 17-åringen omhäktad. Foto: TT

Beslut om tvångsplacering för misstänkt polismördare

Uppdaterad
Publicerad

Den tonåring som misstänks för mordet på en polis i Biskopsgården i Göteborg den 30:e juni har tvångsplacerats enligt LVU, lag med särskilda bestämmelser om vård av unga. Det bestämdes i Förvaltningsrätten idag. Samtidigt omhäktas han och får stanna kvar i häktet med restriktioner. 

17-åringen sitter häktad sedan i somras, misstänkt på sannolika skäl för mord på en polisman i Biskopsgården den 30:e juni. Han nekar fortfarande till gärningen, berättar 17-åringens försvarsadvokat Hans Palm.

Under dagens omhäktningsförhandling beslutades även att han ska tvångsplaceras enligt LVU.

– Så fort åklagaren begär att restriktionerna ska upphöra så kan han föras direkt till ett behandlingshem, säger 17-åringens advokat Hans Palm.

Kommer vara kvar i häktet

Den misstänkta 17-åringen har suttit häktad sedan den fjärde juli med hårda restriktioner. Det är ovanligt att så unga personer häktas under en så lång tid, men på grund av de allvarliga misstankarna kommer 17-åringen sannolikt sitta häktad tills rättegången är avslutad.

– Han kommer vara kvar i häktet eftersom behandlingshem inte kan uppnå de restriktioner och den säkerhet som åklagaren vill ha, säger Hans Palm.

Nästa häktningsförhandling sker den första november.

Vill ha vård

Samtidigt som beslutet att tvångsplacera tonåringen fattades, beslutades det även att om att han ska omhäktas till den första november, vilket innebär att LVU-beslutet ligger väntande.

17-åringen själv samtyckte till LVU-beslutet, och vill hellre ha vård än att vara frihetsberövad står det i förvaltningsrättens beslut.

I klippet nedan kan du se en sammanfattning om polismordet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Polismannen Andreas blev bara 33 år gammal. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT/Privat

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polis död efter skottlossning i Biskopsgården

Mer i ämnet