Tyst minut för den dödade polismannen i Biskopsgården utanför Polishuset i Göteborg. Foto: Tommy Holl/TT

Beslutet: Haverikommission tillsätts efter polismordet i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen beslöt kommunstyrelsen att tillsätta en haverikommission för att undersöka varför Göteborgs Stad inte gjort mer för att stoppa unga från att hamna i kriminella gäng, trots varningssignaler från bland annat anhöriga.

– Vi har misslyckats med vårt arbete och vi måste ta reda på varför, säger kommunalrådet Karin Pleijel (MP) och initiativtagare till utredningen.

Det blev ett i stort sett enigt politiskt beslut, då samtliga partier i kommunstyrelsen med undantag för Sverigedemokraterna, ställde sig bakom initiativet.

– Det här blir ett uppdrag som statsledningskontoret ska hålla i, säger kommunalrådet Karin Pleijel (MP).

Polis död efter skottlossning i Biskopsgården

Det var efter nödrop från mamman, vars son nu sitter häktad misstänkt för mordet på en polisman på Hisingen i juni, som fick Karin Pleijel (MP) att inse att det hade skett ett misslyckande i kommunen och att något måste göras.

”Måste bättra oss”

Hon anser att kommunen måste jobba hårdare för att stoppa rekryteringen till de kriminella gängen.

– Det är osäkert hur lång tid det kommer att ta, men det känns bra att vi politiker enats i frågan så här långt och att vi nu har kommit igång med arbetet.

– Vi måste bättra oss, och tyvärr är inte det här det enda fallet jag känner till, utan det finns fler liknande fall, säger  säger Karin Pleijel (MP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polis död efter skottlossning i Biskopsgården

Mer i ämnet