Sjuksköterskan Ulrika Olofsson, som är förtroendevald för Vårdförbundet på SÄS. Foto: SVT

Facket larmar: Kris på SÄS

Uppdaterad
Publicerad

Brist på sjuksköterskor och högt tryck har lett till konstanta överbeläggningar på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås sedan januari. Ohållbart, menar Vårdförbundet.

– Det är kort om personal, vilket lett till mycket övertid. Folk har blivit beordrade dubbelpass och fått hoppa in på avdelningar de inte känner till. Det har varit patienter i korridoren, patienter som varit syrgasberoende där slangen legat över golvet, och det är inte okej, säger sjuksköterskan Ulrika Olofsson, som är förtroendevald för Vårdförbundet på SÄS.

Hon har jobbat på sjukhuset i 14 år och upplever att situationen just den här vårvintern har varit extrem. I dagsläget är ungefär 50 vårdplatser, bland annat en hel kirurgavdelning, stängda på SÄS på grund av bristen på sjuksköterskor.

Överbeläggning

Det i kombination med ett extra högt patienttryck som framför allt orsakats av en kraftig infektionssäsong, har gjort att överbeläggningarna legat högt i antal sedan årsskiftet, enligt sjukhusets egen statistik. Under mars var överbeläggningen i genomsnitt på 113,5 procent.

I statistiken gömmer sig också bemannade extraplatser som personalen får täcka upp.

– Våra medarbetare mår inte bra i detta. De tycker inte att de kan göra ett gott arbete, de går inte hem på kvällen och känner att de har gjort ett bra jobb, säger Olofsson.

Får ni signaler om att personal vill sluta?

– Ja. Det får vi. En del väljer att inte svara i telefonen om det ringer med skyddat nummer, de är rädda att bli beordrade till mer jobb.

Svårt att bemanna upp

Trots de signaler facket fått från sina medlemmar, menar man från arbetsgivarens håll, att det är svårt att förändra situationen på kort sikt.

– Till nästa år ska vi se över organisationen, så att inte samma sak händer igen. Här och nu är nog svaret nej. Läget är ansträngt. Det är svårt att få in personal från bemanningsföretag, men vi har inget anställningsstopp eller andra begränsningar, säger Karin Hederstierna, som är verksamhetschef på Medicinkliniken.

Och oron som sjuksköterskorna känner för patienterna?

– Vår personal är otroligt ambitiös och engagerad, det är inte konstigt att man inte känner sig tillräckligt när det är ett högt tryck på både personal och avdelningar. Men vi kan inte neka patienter att komma hit, det är vår uppgift att ta emot dem, en plats i korridoren är bättre än ingen plats alls, säger Hederstierna.

Kontakta SVT

Har du erfarenhet från överbeläggningarna på SÄS? Mejla: julia.kero@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.