Isabelle Yalcintas, skyddsombud för Kommunal, anser att enbart visir inte alltid räcker. Foto: Privat/TT

Facket larmar om situation inifrån Sahlgrenska

Uppdaterad
Publicerad

Vårdanställda på Sahlgrenska universitetssjukhus uppmanas att inte längre använda munskydd vid vård av patienter med misstänkt covid-19. – Vi kan bara utgå från vad Folkhälsomyndigheten rekommenderar, skulle det ändras får vi ta ett annat ställningstagande, säger Isabelle Yalcintas, skyddsombud för Kommunal.

Det var i onsdags som personalen informerades att de inte längre behöver använda munskydd vid vård av patienter. Det ska räcka med ett visir. Det rör två av Sahlgrenskas avdelningar akuten och mava, medicinsk akutvårdsavdelning. Facket ser allvarligt på att man inte följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Ett visir ger fullgott skydd om man sitter näsa mot näsa med patienten. Min oro är att jag ser alla de vårdtillfällena där visiret inte är mitt emot patienten, exempelvis när jag lutar mig över patienten, ska lyfta eller vända patienten eller borsta tänderna, säger Isabelle Yalcintas, skyddsombud för Kommunal.

Facket begärde svar från arbetsgivaren under torsdagseftermiddagen.

– Vi har fått svar där de säger att de följer vårdhygienrutin som är en regional rutin. Men i vår framställan har vi bett om att få följa folkhälsomyndigheten. Vi kan bara utgå från vad Folkhälsomyndigheten rekommenderar, skulle det ändras får vi ta ett annat ställningstagande, säger Isabelle Yalcintas.

Orolig vårdpersonal

SVT Nyheter Väst har under ett par dagar fått mejl från orolig sjukvårdspersonal på Sahlgrenska sjukhuset, och berättat om förändrade rutiner vad gäller skyddsutrustning. Där det tidigare krävdes både munskydd och visir för dem som arbetade med covid 19-patienter anses det sedan idag räcka med det senare.

De som kontaktat redaktionen har varit rädda för att detta ökar risken för att vårdpersonal själva smittas av coronavirus – och att det ökar risken ytterligare för patienterna.

Göteborgs-Posten har nåtts av samma farhågor.

Regionen: ändrade rutiner

Ingemar Qvarfordt, medicinsk rådgivare på enhet patientsäkerhet på VG-regionens koncernkonto säger att det handlar om ändrade rutiner och att personalen inte behöver vara orolig.

– Det här handlar om att det är onödigt att använda munskydd om man redan har ansiktstäckande visir. Både visir och vätskeavvisande munskydd har nämligen samma syfte. Att använda båda blir tårta på tårta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.