Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Henrik Persson på Sveriges Lärare berättar att lärare riskerar att bli av med jobbet trots att de följer skollagen. Foto: Per-Olof Stjärnered/SVT

Facket: Medlemmar följer skollagen – men råkar illa ut

Publicerad

Hanteringen av stökiga elever som stör lektionerna är ett dilemma enligt facket. Lärare riskerar nämligen att bli av med jobben, även om de följer skollagen.

– Vi har upplevt medlemmar som råkat illa ut fast man följt skollagen, säger Henrik Persson, huvudskyddsombud på Sveriges Lärare.

Facket är kritiska till att Hans Olofsborg inte är välkommen tillbaka som vikarie, trots att polisutredningen mot honom är nedlagd.

– Det blir bekymmersamt när polisen säger en sak och skolan gör en egen utredning, säger Henrik Persson.

SVT Nyheter Väst har pratat med chefen på bemanningsenheten, Larisa Muslijovic, som inte vill kommentera enskilda fall, som säger att det är en samlad bedömning som ligger bakom alla beslut när en vikarie inte får förnyat förtroende.

Se vad facket tycker om den lågaffektiva metoden i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.