Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Psykologen Bo Hejlskov menar att den lågaffektiva metoden lämpar sig för alla åldrar men att lärarna måste ges utbildning innan de förväntas kunna tillämpa den. Foto: SVT/Magnus Dennert

Psykologprofilen om hårda tag i skolan: ”Det funkar inte att säga ifrån”

Uppdaterad
Publicerad

Metoden utvecklades för unga med diagnoser men kan användas på alla, i alla åldrar. Det menar Bo Hejlsjov, psykologen som gjort sig känd som förespråkare av den omstridda metoden ”lågaffektivt bemötande”.

– Vi behöver gå ifrån den auktoritära stilen, säger han.

Samarbeta, förstå att barnet gör sitt bästa och förstå att känslor smittar. Höjer du rösten så höjer barnet rösten. Så sammanfattar Bo Hejlskov de viktigaste principerna i metoden lågaffektivt bemötande.

– Det funkar inte att säga ifrån. Man kan trappa upp en konflikt väldigt enkelt, det här handlar om hur vi kan trappa ner dem, säger han.

Måste ha verktygen att göra jobbet

När SVT Nyheter Väst berättar om Hans Olofsborg, som inte var välkommen tillbaka som lärare efter att inte följt den metod som Bo Hejlskov förespråkar, är han dock kritisk till att lärarna inte erbjuds någon utbildning i metoden de förväntas följa.

– Skickas man ut på ett jobb så bör man ha de verktyg som man ska använda i jobbet, så är det, säger Bo Hejlskov.

Hör mer om vad lågaffektivt bemötande innebär från Bo Hejlskov i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.