Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Axel Darvik (L), ledamot i grundskolenämnden, säger att en lärare inte kan fråntas jobbet pga att hen inte följt den lågaffektiva metoden. Foto: Jesper Johansson/SVT

Axel Darvik (L): ”Vuxenvärlden måste sätta ner foten”

Uppdaterad
Publicerad

Axel Darvik (L) är skolpolitiker i Göteborg. Han ställer sig nu kritisk till Bemanningsenhetens beslut att inte låta Hans Olofsborg undervisa på grund av att han inte jobbat lågaffektivt.

– Det tycker jag är fel, det duger inte som skäl för att stänga ute honom från uppdrag i Göteborg stad, säger han.

Axel Darvik (L) påpekar att skollagen alltid står över lokala riktlinjer och han anser att Hans Olofsborg borde fått vara kvar som vikarie hos bemanningsenheten. Men säger samtidigt att han inte känner till hela sammanhanget.

– Om det finns en samlad bedömning som innehåller andra saker, ja då får man pröva det med facket och arbetsrättsligt innan man fattar beslut, säger Axel Darvik.

Dessutom är Darvik tveksam till om det lågaffektiva arbetssättet kan lösa de problem med våld och hot mot lärare som finns i skolan.

– Tveksamt, ibland måste man bara tydligt säga till.

Se Axel Darvik (L) om hur man bör hantera våld och hot i skolorna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.