Ordförande för Kommunal Väst Anna Skarsjö ser allvarligt på skyddsombudens oro.

Kommunal gör egen utredning efter larmet från hemtjänsten

Publicerad

Skyddsombud inom hemtjänsten har slagit larm om att de behandlats illa efter att ha gå ut i media med offentlig kritik. Nu ska fackförbundet Kommunal intervjua skyddsombud i hela Göteborg för att kartlägga hur personalen behandlats.

Det är efter ett 50-tal anmälningar till Arbetsmiljöverket, från skyddsombud inom hemtjänsten i hela Göteborg, som skyddsombuden anser att de blivit illa behandlade av lokala chefer.

Uppmärksamheten som blev av alla anmälningar uppskattades inte. Något som får fackförbundet kommunal att se rött.

– Detta är fruktansvärt, det är mycket allvarligt, säger avdelningsordförande för Kommunal väst Anna Skarsjö.

Hårdare attityd

De har sett en utveckling inom flera branscher att skyddsombud bemöts med en hård attityd från arbetsgivaren när de flaggar om problem. I fallet från hemtjänsten gör de nu intervjuer med de inblandade skyddsombuden i hela staden för att kartlägga hur de blivit behandlade.

– Sen blir det antagligen en tvisteförhandlning med Göteborgs stad. Det är som sagt väldigt allvarligt det här, säger Anna Skarsjö.

Arbetsgivaren oförstående

Från arbetsgivarens sida ställer de sig oförstående till kritiken och de inväntar att få ett möte med Kommunal om vad de anklagas för.

–Jag känner inte igen det här över huvudtaget. Men självklart är det så att om någon kommer med den här typen av frågor så måste vi titta på det. Det får över huvud taget inte förekomma, säger Tina Isaksson som är sektorchef för äldreomsorgen i Askim-Frölunda-Högsbo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.