Hör hur olika skyddsombudet Silvana Vretoska och sektorchefen Tina Isaksson ser på hur personal uttalar sig i media. Foto: SVT

Silvana efter hemtjänstlarmet: Skyddsombud behandlas illa

Publicerad

Skyddsombud inom hemtjänsten i Göteborg känner att de blivit illa behandlade, och fått underliggande hot, efter att de uppmärksammat sin dåliga arbetssituation offentligt.

Flera skyddsombud i Göteborg gick ihop och anmälde sina dåliga arbetsförhållanden när de ansåg att de inte blev lyssnade på av sin chefer. Detta var i december förra året.

– Det handlade om kollegor som sa upp sig och som blev långtidssjukskrivna. Jag hittade personal som grät i trapphusen för att de inte orkade mer. De var helt förstörda, säger skyddsombudet Silvana Vretoska som arbetar som undersköterska i hemtjänsten i Askim-Frölunda-Högsbo.

50-tal anmälningar

Sammanlagt gjorde skyddsombuden ett 50-tal så kallade 6:6a-anmälningar till Arbetsmiljöverket om ohållbara arbetsförhållanden, något som uppmärksammades i media.

Men enligt skyddsombuden uppskattades inte uppmärksamheten av cheferna inom verksamheten.

– Efter det blev klimatet hårdare när man pratade med arbetsgivaren. Jag fick till exempel höra att det var ”mina” 6:6a-anmälningar och att vi inte gått ”rätt väg”. Överallt i stadsdelen fick vi höra att de behandlades väldigt illa, säger Silvana Vretoska.

Arbetsmiljöverkets krav

Fackförbundet Kommunal i väst gör nu en egen utredning där de kartlägger vad skyddsombuden utsatts för. Arbetsmiljöverket kräver också svar från arbetsgivaren på en rad punkter som handlar om för korta restider, arbetsredskap som inte fungerar och otydliga arbertsuppgifter.

Från arbetsgivarens sida ställer de sig oförstående till repressalier de skulle utdelat och de inväntar att få ett möte med Kommunal om vad de anklagas för.

– Jag känner inte igen det här över huvud taget. Men självklart är det så att om någon kommer med den här typen av frågor så måste vi titta på det. Det kan finns något vi missat och då ska vi utreda det för det får över huvudtaget inte förekomma, säger Tina Isaksson som är sektorchef för äldreomsorgen i Askim-Frölunda-Högsbo.

Ska det behöva gå så långt att de skall behöva anmäla om sin arbetsmiljö istället för att det händer något innan dess?

– Jag håller med, vi ska jobba med den här typen av frågor hela tiden. Och sedan de här anmälningarna kom har vi jobbat väldigt mycket på våra handlingsplaner tillsammans med Kommunal. Men det är klart att man kan vara efterklok och tänka att vi inte skulle hamnat i det här läget, säger Tina Isaksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.