Fältsjukhuset som ställdes i ordning för att ta emot patienter som var svårt sjuka i covid 19 har tömts. Patienterna har flyttats till nya IVA-platser på Sahlgrenska. Foto: SVT Nyheter Väst

Kritiserade fältsjukhuset vid Östra sjukhuset tömt

Uppdaterad
Publicerad

Det kritiserade fältsjukhuset utanför Östra sjukhuset har tömts på patienter. De som låg där tidigare har flyttats till nya IVA-platser på Sahlgrenska sjukhuset. Men om situationen förvärras dramatiskt kan fältsjukhuset komma att tas i bruk igen.

Den 28 april kunde SVT Nyheter Väst avslöja att nya intensivvårdsplatser öppnats på Sahlgrenska sjukhuset, med tanke på coronasmittan. Detta trots att strävan länge var att hålla det sjukhuset helt fritt från covid-19.

Fältsjukhuset, som iordningsställts just för att intensivvårda covid 19-patienter, har tömts. I och med att det skapats nya IVA-platser inomhus behövs ”tältet” inte just nu.

– Beredskapen finns kvar, såvitt jag vet. Det är inte så att man ska plocka bort fältsjukhuset. Det kan ju komma att bli så många som behöver intensivvård framöver att vi måste ha patienter där igen, säger Magnus Gisslén, överläkare på infektionskliniken på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Personalresurser

Han bekräftar att patienterna flyttats till Sahlgrenska sjukhuset. Covid-19-patienter finns nu på IVA-platser på både Mölndal, Östra och Sahlgrenska. Enligt Magnus Gisslén har ett argument för att flytta patienter från fältsjukhuset också med personalresurserna att göra.

– Det går ju inte att ha personal på för många enheter. Utan man vill koncentrera resurserna. Har man då öppnat inomhusplatser med fullgoda IVA-platser är det att föredra framför tältet, som på nåt sätt är en reserv om saker och ting inte räcker till, säger han.

Bedömningen för närvarande är att det räcker med de tre enheter som nu är i bruk.

– Fyra blir nog svårt att hantera som det ser ut nu i alla fall, säger Magnus Gisslén.

Riskfylld flytt

Att flytta IVA-patienter är en komplicerad och riskfylld process, men fördelarna ansågs överväga i det här fallet.

– När det är så svårt sjuka patienter vill man helst inte flytta dem i onödan. Och det gör man inte heller. Utan det är när det verkligen behövs av olika skäl. Men man har hanterat det på ett bra sätt, och mig veterligen har vi inte haft någon dödlighet under transporterna, säger Magnus Gisslén.

Läkare har tidigare slagit larm om allvarliga brister på fältsjukhuset IVA Kronan. Det sas till och med att verksamheten inne i tältet kunde innebära en patientfara.

– Det här är ett stort experiment. Man leker med människors liv, sa en överläkare som jobbar på intensiven till SVT Nyheter Väst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.