Borås anstalt har gått in i stabsläge efter konstaterad covid-19 hos en av de intagna. Foto: Privat/TT

Fängelse i stabsläge efter smitta – intagna isoleras

Uppdaterad
Publicerad

Coronaviruset har för första gången tagit sig in på Borås anstalt. Nu isoleras en hel avdelning – och ledningen går in i stabsläge.

– Vi gör allt vi kan för att viruset inte ska spridas vidare, säger Marita Gustavsson, kriminalvårdschef.

Det började med att en av de intagna på Borås anstalt uppvisade förkylningsliknande symptom och testades för covid-19. Under torsdagen kom provsvaret – som visade positivt, vilket Borås Tidning var först att rapportera om.

Samtidigt har flera av de andra intagna under dagarna uppvisat liknande förkylningssymptom. Och för att förhindra att viruset sprider sig till resten av de intagna har man nu isolerat en avdelning på anstalten.

Coronaviruset i Västsverige

”Full skyddsutrustning”

Enligt Marita Gustavsson, kriminalvårdschef på anstalten, tar man till alla försiktighetsåtgärder man kan.

– Vi har så lite kontakt som möjligt med de personer som är inne på den avdelningen. Personalen kommer att ha full skyddsutrustning och vi går in i stabsläge, säger hon.

Än så länge har endast en person konstaterats med covid-19. På den isolerade avdelningen sitter den personen och övriga intagna med förkylningssymtom.

– Det är givetvis tråkigt för dem. Det blir mer som en häktesvistelse eftersom de sitter isolerade en och en. Det finns en viss oro bland personal och intagna, men i övrigt är stämningen bra, säger Marita Gustavsson.

Förberett sig sedan maj

Hon uppskattar att avdelningen kommer att hållas isolerad i ungefär två till tre veckor innan man kan gå tillbaka till normala omständigheter.

– Det är första gången det här händer och vi har förberett oss på det här sedan maj. Nu gäller det att vara vaksam och se till att smittan inte sprider sig, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet