Flera vittnen rusade till för att hjälpa kvinnan och försöker här få bort knivmannen. I handen ses det som åklagaren menar är en kniv. Foto: Polisen

Fängelsestraff för mordförsök på Restad gård

Uppdaterad
Publicerad

En man i 45-årsåldern dömdes under torsdagen till tio års fängelse och utvisning för att ha försökt att mörda sin före detta fru på asylboendet Restad gård utanför Vänersborg.

Kvinnan och hennes exman hade stämt möte för en promenad, men mannen hade andra planer.

LÄS MER: Man åtalas för knivattack på Restad gård

Filmer och vittnen från den aktuella dagen har visat hur mannen angriper kvinnan upprepade gånger, samtidigt som vittnen rusar till för att hjälpa kvinnan. Hon lyckades till slut undkomma, och när polisen kom till platsen hade kvinnan kraftiga skärsår på händerna efter att ha värjt sig från huggen, och hon blödde från magtrakten.

Högt straffvärde

Knivmannen har själv hävdat att han agerat i självförsvar, och att kvinnans vänner var de som angrep honom först. Vänersborgs tingsrätt anser det dock vara klarlagt att mannen är skyldig till att ha försökt mörda kvinnan, och att brottet kännetecknas av ”ett uttalat förakt och en neslighet som förhöjer straffvärdet”.

Mannen hävdade att han inte hade med sig någon kniv. I närheten av brottsplatsen hittades dock ett avbrutet knivblad med blod på, samt ett knivskaft och en slida som såg ut att höra ihop.

Den kniv som hittades i närheten av brottsplatsen. Foto: Polisen

Någon närmare undersökning av kniven gjordes dock inte under polisutredningen, vilket tingsrätten finner ”anmärkningsvärt” men utan påverkan av bedömningen.

Mannen döms också för grovt olaga hot efter att ha hotat en av de personer som försökt undsätta kvinnan. Det sammanlagda straffet blir tio år i fängelse samt utvisning ur landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.