Fårägaren Karins kritik: ”Vi får ta för stort ansvar för vargen”

Publicerad

Eftersom det nu finns varg spridd över länet rekommenderar länsstyrelsen rovdjuravvisande stängsel till fårägare. Men trots att det går att söka bidrag kan det bli en kostsam affär. Fårägaren Karin Lindhagen, som är orolig för Brängenreviret, menar att det i dagsläget är omöjligt för henne att skydda fåren mot vargangrepp.

– Jag ser allvarligt talat inte något realistiskt sätt, förutom att sluta med får.

I Brängenreviret, mellan Västra Götaland och Jönköpings län, börjar valparna närma sig ettårsåldern, och det, samt att vargen nu är mer spridd över Västra Götalands län, har gjort fler fårägare oroliga för vargangrepp.

En av dem är Karin Lindhagen, som är månskensbonde utanför Ulricehamns kommun. Hennes verksamhet med fåren är på deltid, på sidan av ett heltidsarbete, och att sätta upp rovdjursstängsel skulle för hennes del bli alldeles för kostsamt, trots bidrag som går att söka från länsstyrelsen.

En halv miljon kronor

– Jag måste byta ut mitt gamla stängsel helt och har räknat ut att jag har omkring fyra kilometer hage. Jag skulle få jobba dag och natt i flera veckor för att kunna genomföra detta.

När hon gör en snabb överslagsräkning menar hon att det skulle kosta runt en halv miljon kronor för köpa material och leja någon som kan göra det åt henne. Mer än hälften av summan skulle hon få ta ur egen ficka.

– Det är helt enkelt inte lönsamt. Och jag vet att det är många som känner som jag.

Täcker inte hela kostnaden

I dagsläget är bidraget till ett rovdjursstängsel ett schablonbelopp på femtio kronor per meter stängsel, som är tänkt att täcka merkostnaden för materialet. Och att individanpassa bidraget efter fårägares olika förutsättningar är inte möjligt i dag.

– Vi har lagar och regler att förhålla oss till. Och det är inte beräknat för ett helt nytt stängsel. Men vi i Västra Götaland har, till skillnad från många andra län, gett alla fårägare en möjlighet att söka, i och med spridningsläget för vargen, säger Mia Bisther, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.