Kristoffer söker efter varg i Sjuhärad: ”Ett detektivarbete”

Publicerad

Planen är att träffa rovdjursspåraren Kristoffer Johansson i Svenljunga. Men kvällen före intervjun hör han av sig. Han berättar att han fått ett färskt tips från Borås. Om möjligt spår efter varg.

Skåpbilen med länstyrelsens logga står parkerad på parkeringen vid Bredareds kyrka utanför Borås. Där väntar Kristoffer Johansson. Efter att han mött upp oss kör han före för att visa vägen. Efter ett tag svänger han av, bort från den större asfalterade vägen, in på en hal grusväg. Djupare in i skogen väntar spåren i snön.

Se hur sökandet går till i klippet ovan.

På sommaren lägger han asfalt. Men under vinterhalvåret arbetar Kristoffer Johansson sedan fem år tillbaka med att spåra rovdjur åt Länsstyrelsen i Västra Götalands län. Det blir många timmar på mörka skogsvägar och pulsande i snö för att se hur många vargar som finns i området.

– Det är ett detektivarbete. Vi lägger ett pussel under hela inventeringsperioden.

Fler observationer i Sjuhärad

Sedan en tid tillbaka finns ett vargrevir på gränsen mellan Ulricehamn och Jönköping, det så kallade Brängenreviret. Utöver det har Kristoffer Johansson märkt av att det blivit fler observationer av varg i Sjuhärad.

– Det är strövargar, enstaka ungvargar som kommer ner.

Vargarna vandrar för att hitta en potentiell partner, berättar han. Och de kan gå långa sträckor. Den här vintern har Kristoffer funnit spår i Svenljunga kommun efter varg som vandrat ner från ett revir i Södertäljetrakten.

Kristoffer Johansson utesluter inte att det kan blir fler revir i Sjuhärad. I Brängenreviret föddes förra året sju valpar. Då vargarna blir könsmogna förväntas de lämna flocken.

– Nästa vinter blir spännande att se var de tar vägen. Men de kan lika gärna hamna i Bergslagen eller Skåne, säger han.

Rovdjursförvaltning

Det är länsstyrelsen som ansvarar för förvaltningen av de stora rovdjuren. Bland annat så inventeras rovdjuren. Länstyrelsen betalar även ut ersättning för skador orsakade av stora rovdjur och hanterar skyddsjaktärenden på rovdjur.

Länsstyrelsen beskriver sitt mål med vargförvaltningen med att:

• Kartlägga antalet föryngringar och stationära vargar årligen.

• Informera och förebygga skador på tamdjur och hundar med exempelvis rovdjursavvisande stängsel.

• Motverka illegal jakt.

källa: Länsstyrelsen i Västra Götalands län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.