Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Doften kan hjälpa till i avgörandet av vilken sorts spillning man hittat. Det här var från en räv. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hon letar efter vargbajs i Dalsland

Uppdaterad
Publicerad
Vargbeståndet i Västra Götalands län finns i norra Dalslands gränstrakter. Där fanns två revir förra vintern.
Nu startar en inventering för att utreda hur mycket varg som finns i år.

Två vargar med minst två valpar i Laxarby, som rör sig mellan Värmland och Dalsland, och två vargar i Kölviken, som rör sig mellan Norge, Värmland och Dalsland.

Det var resultatet efter varginventeringen 2018/2019.

Från och med den 1 oktober påbörjas en ny inventeringsperiod. Det innebär att Länsstyrelsens rovdjursspårare Nelly Grönberg flera dagar i veckan kommer att befinna sig på dalsländska skogsvägar, på jakt efter vargspillning.

Skickas på DNA-analys

Den spillning som samlas in skickas på DNA-analys. Genom den kan man se hur många olika individer som finns i ett område och om de har något släktskap till varandra. Länstyrelsen är också beroende av att jägarkåren, och andra som vistas i skogen, kommer med rovdjursobservationer. För ju mer spillning som hittas, desto tydligare bild av antal djur och revirens storlek kan man få.

I mitten av september skedde en vargattack mot ett lamm utanför Åmål, en bit utanför det kända reviret i Laxarby. Enligt Nelly Grönberg ska man därför utreda om det betyder att ett större revir skapats, eller om det var en isolerad händelse.

Mer varg för sex år sedan

För sex år sedan fanns fem vargrevir med tio vuxna individer spridda över Bohuslän, Dalsland och Skaraborg. Tre år senare var de borta. Sedan två år tillbaka finns åter varg, båda i norra Dalsland. Vissa försvinnanden kan förklaras av till exempel trafikolyckor, skyddsjakt eller att varg sparkats ihjäl av älg. Men man vet också att det förekommer illegal jakt.

– Det finns inget som tyder på att den illegala jakten är ojämnt fördelad över landet, utan den finns där vargen finns. Sedan vilka individer som försvinner på grund av illegal jakt eller vilka som försvinner av andra anledningar, det är svårt att säga, säger Nelly Grönberg.

I klippet ser du hur Nelly Grönberg arbetar när hon söker spår efter varg.

Den här frågan är en del av projektet Sverige möts. För att få veta mer kan du antingen svara på frågan eller gå in på Sverige möts hemsida.

Vargbestånd i Västra Götaland

Visa

2018/2019

Laxarby: 2 +valpar

Kölviken: 2 +valpar

2017/2018

Boksjö: 2 + valpar

Laxarby: 2

2016/2017

Boksjö: 2

2015/2016

Inga fynd

2014/2015

Kynnefjäll: 2 +valpar

Kroppefjäll: 2 +valpar. Tiken i paret skjuten i skyddsjakt.

2013/2014

Dals-Ed/Halden:2

Kynnefjäll: 2

Kroppefjäll: 2

2012/2013

Dals-Ed/Eidsberg: 3

Aapua/Tiveden: 2

Kroppefjäll: 2

Kynnefjäll: 2, valpar

Bredfjäll: 1

2011/2012

Kynnefjäll: 2, valpar

Dals-ed/Eidskog: 2, valpar

Källa: Länsstyrelsen, SLU, Viltskadecenter

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige möts: Vargen

Mer i ämnet