Lastfartyget ligger still jämte en pir i sidan av älven. Foto: SVT

Fartygstrafiken påverkas kraftigt

Uppdaterad
Publicerad

Det är totalstopp för fartygstrafiken genom Göta älv efter olyckan som inträffade fredagsmorgonen, då ett lastfartyg gick på grund vid Lilla Edet.

– Det ligger sex fartyg i Vänern som ska åka ut i dag men som nu får stå kvar, säger Emma Edström, kommunikatör på Sjöfartsverket.

Det var tidigt under fredagsmorgonen som ett fartyg, som passerade slussarna i Lilla Edet, slog ett hål i sidan och började ta in vatten. Snart fick den gå åt sidan och ligger nu still jämte en pir i sidan av älven.

Kort därefter infördes totalstopp i fartygstrafiken längs Göta älv.

Haverierna i Göta älv

– Man har stoppat trafiken. Man vill vara säker på att att fartyget inte blir påverkat av strömmar eller vågor från andra fartyg som går förbi, säger Daniel Lindblad, pressansvarig på Sjöfartsverket.

Det är ännu oklart hur mycket trafik som är planerad under helgen, men under fredagen påverkas ett antal fartyg som skulle åkt mot Göteborg.

– Det ligger sex fartyg i Vänern som ska åka ut i dag men som nu får stå kvar. Som det ser ut just nu finns det inga fartyg som ska uppåt i kanalen, säger Emma Edström.

– Det finns ingen prognos på hur länge trafiken påverkas. Trafiken styrs av huruvida det här fartyget blir säkrat, säger hon.

Det är sedan tidigare ett planerat kanalstopp på måndag.

Lastfartyget som gick på grund vid Lilla Edet. Foto: SVT

Kan ta en vecka att säkra båten

Under fredagen arbetar flera myndigheter med att försöka säkra fartyget.

– Det har gjorts försök att pumpa ut under natten men just nu ligger den på så kraftig slagsida att man har stoppat den pumpningen, säger Göran Andersson, verksamhetschef på räddningstjänsten i Lilla Edet.

– Det kan ta två dagar eller en vecka innan båten är borta. Det är ett rätt så omfattande arbete, säger han.

Olyckan inträffade vid tvåtiden under fredagsmorgonen, då ett 60 meter långt lastfartyg med spannmål i lasten slog hål i skrovet. Den ligger nu på slagsida vid slussarna i Lilla Edet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Haverierna i Göta älv

Mer i ämnet