Åtal har väckts mot 17 NMR-anhängare efter demonstrationen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Åtal mot nazist läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Åtalet mot en av de misstänkta efter den stora NMR-demonstrationen förra året kommer att läggas ned. Detta efter att GT avslöjat att fel person pekats ut i åklagarens bevisning.

Den 30 september förra året tågade nazistiska Nordiska motståndsrörelsen i Göteborg. Efter demonstrationen har åtal väckts mot 17 NMR-anhängare. Åtalen gäller hets mot folkgrupp och våldsamt upplopp.

Men nu skriver GT att åtalet mot en av de misstänkta kommer att läggas ned. Detta efter att tidningen avslöjat att polisens bilder från demonstrationen som pekade ut en person föreställer en helt annan.

”Identifieringen blev fel”

Nu skriver tidningen att åtalet mot just den personen kommer att läggas ned inom kort. Något som åklagare Jonas Martinsson bekräftar för SVT Nyheter Väst.

– Det är fel person helt enkelt som är åtalad. Identifieringen blev fel.

Efter demonstrationen har polis och åklagare arbetat med utredningen i över ett år. Men när tidningen GT tittade på materialet kunde de snabbt konstatera fel person var utpekad i ett av fallen.

Åtal läggs ned inom kort

Jonas Martinsson menar att det finns stora likheter mellan de två personerna, men att det inte är en ursäkt.

– Det ska naturligtvis inte bli så, säger han.

De övriga 16 åtalen väntas dock fortfarande gå till rätten. Och Martinsson framhåller att bara för att identifieringen blivit fel i ett fall betyder det inte att utredningen av de andra åtalade skulle hålla sämre kvalitet.

Men finns det inte en risk att försvaret kommer att slå ned på det?

– Jo, så kan det mycket väl bli.

Inget datum för rättegången

I nuläget finns det inget datum utsatt för när rättegången kan starta. I och med att många personer är inblandade kan det dock dröja, tror åklagaren.

– Det blir bara en ren gissning. Men jag tror att det blir svårt att få till det före årsskiftet, säger Jonas Martinsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer