Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör kammaråklagare Jonas Martinsson om naziståtalet Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

17 åtalas efter nazistdemonstration vid Bokmässan

Uppdaterad
Publicerad
I dag väckte åklagarkammaren i Göteborg åtal mot 17 personer med koppling till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen efter demonstrationen i samband med Bokmässan förra året.

– Personerna är hemmahörande i hela Sverige, 17 platser om jag har räknat rätt, säger kammaråklagare Jonas Martinsson.

Åtta av de misstänkta åtalas för både hets mot folkgrupp och våldsamt upplopp. En person åtalas endast för våldsamt upplopp, och ytterligare åtta personer åtalas för endast för hets mot folkgrupp. Några har också burit på skyltar där ett antal kända svenskar pekats ut som förbrytare.

– När det gäller hets mot folkgrupp handlar det om klädsel och olika attribut man har använt den här dagen, även i viss mån vad som har sagts på plats, säger Jonas Martinsson.

Det som har fått honom att åtala männen för våldsamt upplopp har med personernas skyddsklädsel att göra.

– Man har burit skyddsutrustning. Man har med hjälp av sköldar tryckt först mot journalister och sen mot polis. Åtalet för våldsamt upplopp handlar om att de här personerna har ingått i en folksamling som har gått till förenat angrepp mot framför allt polis, säger Jonas Martinsson.

”Rasöverlägsenhet och rashat”

Åklagaren skriver också att ”deras agerande innebär ett tydligt förknippande med nationalsocialistiska rörelser under 1930- och 1940-talen och därmed med idéer om rasöverlägsenhet och rashat samt en allmän nedvärdering av andra folkgrupper än främst den nordiska.”

Bland bevisningen som åklagaren listar i sin stämningsansökan finns bland annat fotografier och filmer som steg för steg ska beskriva vad som skedde under demonstrationen den 30 september 2017.

– Det handlar om ett stort material från polis, men även från allmänheten och olika ställen på internet, säger Jonas Martinsson.

I tingsrätten kommer åklagaren dessutom att beskriva hur NMR:s symbol, Tyrrunan, användes under andra världskriget, samt beskriva den nazistiska organisationens ideologi. En rad vittnen är också listade.

Alla åtalade nekar till brott. Men samtidigt är Tommy Nilsson, advokat till en av de personer som åtalas, inte förvånad över att det nu väcks åtal.

– Jag har inte hunnit göra någon djupare analys. När det nu blir ett åtal ska jag och min klient gå igenom det som komma skall. Jag tror att min klient är rätt förvånad över att det har blivit som det blivit.

Flera tidigare domar

Sedan tidigare har en rad personer dömts för olika brott i samband med demonstrationerna, bland annat en ledande medlem i NMR, som dömdes till 50 dagsböter för ohörsamhet mot ordningsmakt och våldsamt motstånd. Ytterligare sex personer med koppling till till NMR har redan tidigare åtalats för ohörsamhet mot ordningsmakten. Elva personer bland de tusentals motdemonstranterna har också dömts för brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

NMR-demonstration i Göteborg

Mer i ämnet