Efter nazistdemonstrationen: 16 åtalas för hets mot folkgrupp

Publicerad

Åklagare kommer att väcka åtal mot flera personer misstänkta för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp i samband med bokmässan i Göteborg förra året.

Det var den 30 september 2017, i samband med bokmässan, som nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, försökte genomföra en stor demonstration i Göteborg. NMR hade tillstånd, men gruppen i tåget vägrade gå den väg polisen anvisat. När demonstrationståget försökte svänga åt ett annat håll uppstod tumult och tilltaget misslyckades. Nu väcker åklagare åtal mot sammanlagt 17 personer.

– Utredningsarbetet har framförallt handlat om granskning av ett mycket omfattande material och analys av detsamma. I det ligger identifiering av personer och hur dessa har agerat, säger kammaråklagare, förundersökningsledare Jonas Martinsson, i ett pressmeddelande från åklagarmyndigheten.

En grupp personer med koppling till NMR var kvar på platsen efter demonstrationen och är nu misstänkta för brott, enligt pressmeddelandet. Sammanlagt är det 17 personer som åtalas, 16 av dem för bland annat hets mot folkgrupp. Det handlar om åtta personer som är misstänkta för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp. En person är enbart misstänkt för våldsamt upplopp. Ytterligare åtta personer är misstänkta för enbart hets mot folkgrupp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

NMR-demonstration i Göteborg

Mer i ämnet