Efter nytt beslut från förvaltningsrätten ska nazistdemonstrationen sluta vid gamla Ullevi – där Gais spelar gratismatch. Foto: SVT/TT

Nazistdemonstration krockar med Gais-match

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrätten tog beslut om att ändra – och korta – nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstration 30 september i Göteborg. Nu kommer tåget i stället att krocka med gratismatchen mellan fotbollslagen Gais och Brommapojkarna.

Under måndagen beslutade förvaltningsrätten i Göteborg att polisens tillstånd för Nordiska motståndsrörelsens demonstration på lördag ska ändras.

LÄS MER: Domstol kör över polisen – nazistdemonstration kortas

NMR-demonstration i Göteborg

I stället för att gå mellan Svenska mässan och Gustav Adolfs torg, ska den gå från Skånegatan vid Scandinavium till gamla Ullevi där den avslutas klockan 16.

”Få in skolungdomar och familjer”

Men i och med det nya beslutet kommer demonstrationen istället att sammanfalla med fotbollsmatchen Gais-Brommapojkarna på gamla Ullevi på lördag.

LÄS MER: Här ska nazisterna demonstrera – efter nytt beslut

– Vi har insläpp från klockan 16 och avspark 17. Det ska gå att kombinera det enligt polismyndigheten. Vi får förhålla oss till det även om vi inte gillar det, säger Gais klubbordförande Erik Bergkvist.

Eftersom att det är en gratismatch väntas både fler ungdomar och familjer i publiken än vanligt.

– Det är inte optimalt så klart. Men vi har en bra dialog med förbundet och polismyndigheten och tror oss ha en bra plan. Vi jobbar aktivt för att få in skolungdomar och familjer. Vi hoppas verkligen att folk sluter upp trots demonstrationen, säger Erik Bergkvist.

Överväger överklagan

Samtidigt tittar fotbollsklubben på om det finns möjlighet för dem att överklaga förvaltningsrättens beslut.

– Det är klart att vi ökar på säkerhetsarbetet nu och tar höjd, samtidigt är det en enorm polisinsats i Göteborg den här dagen. Evenemangssäkerheten är en parentes i helheten och den hjälp vi får av polisen runt arenan är så stor att vi känner oss trygga med det.

Kommer ni att överklaga?

– Vi har tittar på om vi har möjlighet att vara en klagande part kring beslutet tillsammans med förbundet. Vi tycker naturligtvis att det är direkt olämpligt att man väljer att avsluta marschen klockan 16 där det finns en annan offentlig tillställning planerad. Det krockar, säger Erik Bergkvist.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

NMR-demonstration i Göteborg

Mer i ämnet