Foto: TT

NMR-ledaren gripen

Uppdaterad
Publicerad

NMR-anhängare angrep poliser i ett försök att avvika från den väg som anvisats. Vid tumultet som uppstod ska ett tiotal personer ha gripits – bland dem Nordiska motståndsrörelsens ledare Simon Lindberg, enligt GT. Polisen slog tillbaka och nu står demonstrationståget still – omringade av polis och motdemonstranter.

Simon Lindberg, 34 – Nordiska motståndsrörelsens ledare – har gripits av polis i samband med tumultet kring demonstrationen i Göteborg.

Tumultet uppstod när nazisterna försökte avvika från den väg som de blivit anvisade. Vid halv fyra på lördagseftermiddagen, när demonstrationens tillståndstid hade löpt ut, då hade NMR-anhängarna inte ens kommit fram till den plats vid arenan i Scandinavium där demonstationen skulle starta.

NMR-demonstration i Göteborg

– Deras tillstånd gick ut nu vid 15 så skulle de gå vidare nu skulle det bli ett brott mot ordningslagen, säger polisens presstalesman Peter Adlersson till TT. 

Avvek från vägen

Motdemonstranter försökte närma sig nazisterna och blev då bortmotade av polisen, vilket resulterade i stenkastning. Det ledde i sin tur till att nazisterna försökte bryta sig ut och ta en annan väg. Nu står tåget still strax öster om Bokmässan, som pågår i Göteborg just nu.

– Vi för dialog med dem och tittar på rättsläget vad vi kan göra. Ett scenario kan vara att avsluta demonstrationen och bussa bort folk, säger Peter Adlersson, presstalesperson på polisen.

Även nöjesparken Liseberg ligger i närheten och enligt parkens säkerhetschef Anders Fridehäll kommer man att fortsätta hålla öppet. På eftermiddagen kom uppgifter från polisen om ett våldsamt upplopp i höjd med Lisebergs huvudentré, där knallskott och stenkastning förekom. Ingen ska ha skadats. 

Tåget står still

Just nu råder ett spänt lugnt på platsen, men när NMR-anhängarna försökte byta väg greps ett tiotal personer. Det är oklart om det rör sig om motdemonstranter eller NMR-anhängare. Sedan tidigare har ett 20-tal personer omhändertagits under dagen.

– Just nu står tåget still och vi står stilla runt dem, säger Adlersson.

Tusentals motdemonstranter har samlats på Heden. Där har ett mindre antal personer gjort en rusning mot polisen och hästar har satts in för att hålla kontroll vid manifestationen. Flera personer har gripits för våldsamt upplopp vid Fabriksgatan, uppger polisen. Där ska en av poliserna ha blivit lindrigt skadad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

NMR-demonstration i Göteborg

Mer i ämnet