Foto: TT

Fem personer åtalas efter Guldhedenmordet

Uppdaterad
Publicerad

Två unga från Stockholmsområdet, en 20-årig man och en 17-årig flicka, åtalas för att ha mördat en man i Göteborg. Enligt åtalet agerade de på uppdrag av en 20-årig göteborgare. I målet finns indirekt koppling till ett mord på Lidingö.

Två unga från Stockholmsområdet, en 20-årig man och en 17-årig flicka, åtalas för att ha mördat en man i Göteborg. Enligt åtalet agerade de på uppdrag av en 20-årig göteborgare. I målet finns indirekt koppling till ett mord på Lidingö.

Det var en 32-årig man som sköts till döds i sin bil i stadsdelen Guldheden i Göteborg omkring klockan 19.30 en kväll i maj förra året. Nu åtalas två unga män och tre tonårsflickor för att ha varit inblandade i dådet. Alla, utom en 20-årig göteborgare som åtalas för anstiftan till mord, är från Stockholmstrakten.

En 20-årig man och en 17-årig flicka åtalas för att tillsammans ha utfört själva mordet.

– De kommer åkande i en bil. Mannen som avlider hoppar in i sin bil, men skjuts med öppen dörr. Enligt vittnen är det en man som avlossar skotten, säger kammaråklagare Linda Wiking.

– Vår uppfattning är att detta sker inom en pågående konflikt i Göteborg, tillägger Wiking.

Gps-sändare

Enligt åklagaren höll de åtalade koll på 32-åringen genom en gps-sändare som satts fast på undersidan av hans bil. Vem eller vilka som placerat den där är oklart.

Flickan som åtalas för mord var bara 16 år när mordet skedde. De två andra flickorna, som nu fyllt 17 respektive 18 år, åtalas för medhjälp till mord.

Den mordåtalade 20-årige stockholmaren åtalas dessutom för grovt vapenbrott och förberedelse till mord i ett annat ärende vid Göteborgs tingsrätt.

Mord på Lidingö

Bland övriga misstänkta i den senare utredningen finns en 17-årig stockholmare. Han är också häktad vid Stockholms tingsrätt, som en av flera unga misstänkta för ett mord på Lidingö i juni förra året.

Offret på Lidingö var en 57-årig man, som även han sköts till döds. Vittnen har berättat att två personer flydde från mordplatsen i en bil. Åtal för mordet kan komma i början av februari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.