Foto: Martina Holmberg/TT

Fick ingen hjälp när personal saknade munskydd – dog dagar senare

Uppdaterad
Publicerad
Täta kontroller skulle genomföras av en patient på ett korttidsboende på Orust – men då en covid-19 infektion inte kunde uteslutas ville personal inte gå in till personen utan munskydd.

Det var i mitten på april som patienten fick andningsbesvär och feber, något som läkare bedömde vara en lunginflammation som skulle behandlas med antibiotika. Visir, handskar och förkläden var den skyddsutrustning som personalen fick instruktioner om att använda – inte munskydd. Kvällspersonal ska då ha blivit orolig och inte velat gå in till patienten eftersom covid-19 inte kunde uteslutas.

Endast tillsyn på avstånd

Efter diskussion med skyddsombud bedömdes det att munskydd trots allt skulle användas, men då var problemet att munskydden inte fanns på avdelningen utan endast inom hemsjukvården. I väntan på munskydden fick personen endast tillsyn på avstånd från dörren och enligt anmälningarna tros personen inte fått ordentlig tillsyn på fem timmar.

Fick föras akut till sjukhus

När personal från avdelningen bredvid tillslut kunde gå in till patienten senare på kvällen var personen kraftigt andningspåverkad och fick föras akut till sjukhus, där hen någon dag senare avled.

Händelsen har nu anmälts både enligt en lex Maria och lex Sarah till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. I anmälan står det att ”Då brukaren inte själv kunnat påkalla hjälp, kan detta orsakat stort lidande för den enskilde.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet