Se Ulrika Grönérus, kommunikationschef Film i Väst, reaktion på beskedet och hör vad det kan innebära för västsvensk film, i klippet. Foto: Elin Schwartz/SVT

Film i Väst välkomnar regeringens kulturbudget

Uppdaterad
Publicerad

I kulturbudgeten som regeringen presenterade idag ingår en satsning på produktionsrabatt för filmindustrin, och det välkomnas av Film i Väst.

– Nu kan vi stärka Västsverige som filmregion, säger Ulrika Grönérus, kommunikationschef hos Film i Väst.

Ett av förslagen i kulturbudgeten som regeringen presenterade idag är sänkta kostnader för filmproduktioner genom så kallade produktionsincitament, eller produktionsrabatt. Bakgrunden är att produktioner valt bort Sverige eftersom liknande rabatter finns i flera andra länder.

100 miljoners satsning

När Tillväxtverket utredde frågan 2017 kom man fram till att staten borde satsa 300 miljoner kronor om året för att täcka behoven, men i regeringens budgetbesked idag låg summan på 100 miljoner kronor. 

Se Ulrika Grönérus, kommunikationschef Film i Väst, reaktion på beskedet och hör vad det kan innebära för västsvensk film, i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.