Se en av filmerna som är en del av bevisningen mot kvinnan i videon. Foto: Polisens förundersökning

Filmerna som ska bevisa assistansfusket – 22 åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Genom att kraftigt överdriva eller helt enkelt hitta på behov misstänks de ha kommit över tiotals miljoner kronor i assistansersättning. Nu åtalas 22 personer i en av de största härvorna någonsin i Sverige.

Utredningen har pågått i över ett år, omfattar runt 10 000 sidor – och 22 personer åtalas för att under närmare ett decennium lyckats komma över tiotals miljoner kronor i assistansersättning.

Det kan vara en av de största härvorna med så kallat assistansbedrägeri i Sverige.

Enligt åklagaren ska de misstänkta brotten ha skett i fyra olika kluster där omfattande bedrägerier ska ha genomförts. Samtliga kluster kretsar kring en människa med påstått eller överdrivet hjälpbehov och beviljad assistans.

– Brottsligheten är uppdelad på det sättet att brukarna har ett kluster av brottslighet omkring sig med assistenter och huvudpersonerna som organiserat upplägget, sa Petter Lundgren till SVT Väst tidigare.

Privata filmer

En del av bevisningen handlar om filmer som åklagaren kommit över.

I en film ser man hur en kvinna till synes obehindrad handlar i en mataffär, i andra filmer ser man hur personer är med på barnkalas och bröllop. Samtliga är personer som på pappret behöver omfattande hjälp för att klara vardagen. Enligt åklagaren ska filmerna visa på hur personerna kraftigt överdrivit eller helt enkelt hittat på sina vårdbehov.

– Det är slutna grupper det sker i, det är som ett samarbete mellan olika personer, säger Lundgren.

Nekar till brott

Tre huvudmisstänka sitter sedan tidigare häktade, Hans Gaestadius är en av huvudmännens försvarare.

– Hon har förnekat konsekvent sen hon frihetsberövades i juni förra året.

Hur ser hon på de filmer som åklagaren menar är bevis för att man kraftigt överdrivit sina behov för att få ut ersättning?

– Hon har inte varit närvarande när filmerna spelades in alls.

Totalt åtalas 22 personer som på olika sätt misstänks ha varit inblandade. Rättegången med drygt 40 förhandlingsdagar inleds på tisdag nästa vecka. Samtliga förnekar brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.