Foto: SVT

Finska ägg på Scandic

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det är överskott på svenska ägg köper en av Sveriges största hotellkedjor in ägg från Finland. Detta trots att hotellet har en tydlig miljöprofil i övrigt.

Scandic är stolt över sin miljöprofil och var först i branschen med att kräva miljövänlig tvätt av sänglinne och handdukar.

En stor del av frukosten är ekologisk – men äggen skeppas till Sverige från Finland.

SVT granskar ekomaten

– Det är lägre priser på finska ägg och det är svårt att motivera att köpa svenska ägg eftersom vi är en nordisk hotellkedja. Vi gör ibland gemensamma inköp, ibland från Sverige och ibland från Finland, säger Inger Mattsson hållbarhetsansvarig på Scandic.

Hotellkedjan köper in 180 ton färska ägg varje år. Äggen transporteras med färja från Finland och lastas om på ett lager i Strängnäs. Sedan åker de i välfyllda lastbilar ut till hotellen, uppger Scandic.

En rundringning som Västnytt har gjort visar att Scandic är tämligen ensam om att servera utländska ägg. De stora hotellen sköter sina inköp och får ofta ägg levererade av lokala äggproducenter.

Branchorganisationen Svenska Ägg uppmärksammade de finska äggen när de skulle ha en konferens i Göteborg och bokade då om sina rum.

– Vi tycker att de bör köpa in svenska ägg. Det finns ägg från frigående höns i Sverige. Det är till och med ett överskott på dem, säger Astrid Lovén Persson till Västnytt.

Samtidigt understryker hon att det är överskott på ägg även i Finland och att de får ett större jordbruksstöd än Sverige.

– De dumpar priserna i Sverige för att bli av med sina ägg. Vi har sett en ökad import på just hotell och andra storkök. Det gör att svenska producenter får det ännu svårare, säger Astrid Lovén Persson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar ekomaten

Mer i ämnet