Finlands 100-årsdag firas på boendet på Hässleholmen i Borås Foto: Per-Olof Stjärnered/SVT

Finskt firande i Borås

Publicerad

Med vitblå tårta och karelsk gryta firades Finlands självständighetsdag på ett äldreboende i Borås. Ett av flera olika firanden i staden.
– Det betyder väldigt mycket för oss som har rötterna i Finland, säger Paula Wendell som är verksamhetssamordnare på Finskt förvaltningsområde i Borås.

Tangon går i moll när Finlands 100-årsdag firas på boendet på Hässleholmen i Borås. På menyn stod finskt julbord med bland annat karelsk gryta, morotslåda, kålrotslåda, finsk leverlåda och rågbröd.

I Borås har mer än var tionde invånare finskt påbrå och kommunen är ett finskt förvaltningsområde. Det innebär att invånare till exempel har rätt att använda finska i kontakt med kommunen. Till exempel har Borås äldreomsorg på finska.

”Högtidlig dag”

Paula Wendell är verksamhetssamordnare på Finskt förvaltningsområde i Borås och har varit med och jobbat med kommunens firande av Finlands självständighetsdag.

– Det är en sådan högtidlig dag för Finland. Vi har också väldigt mycket finskättlingar som bor här så det är väl ett sätt att hedra och visa uppskattning för dem, säger hon.

En högtidsdag för Finland. Foto: Per-Olof Stjärnered/SVT

Efter underhållning med finsk musik serverades det kaffe och tårta på boendet. Runt 60 personer deltog i firandet. En av dem var Jalmar Laukkanen.

– Firandet var bra, säger han.

LÄS MER: De kom från Finland för jobb i Sverige

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer