En fiskebåt har kapsejsat utanför Vinga. Foto: Kustbevakningen

Fiskebåt har kapsejsat utanför Vinga

Uppdaterad
Publicerad

En fiskebåt har kapsejsat utanför Vinga i Göteborgs skärgård. Två personer hamnade i vattnet och drogs upp nedkylda. Räddningsarbetet beskrivs som komplicerat.

Larmet kom tidigt under måndagsmorgonen. Det började som ett larm till sjöräddningscentralen. När ett av deras fartyg skulle bogsera en fiskebåt i sjönöd kapsejsade den av okänd anledning och två personer hamnade i vattnet.

De kunde dras upp efter en stund.

– Enligt våra uppgifter blev de båda nedkylda, en har fått föras till sjukhus, säger Valdemar Lindekrantz, kommunikatör på Kustbevakningen.

Under vatten

Fiskebåten ligger nu och flyter, nästan helt under vattnet. Men Kustbevakningen kan inte bärga den.

– Problemet är att den är omgärdad av flera hundra meter makrillgarn. Vi kan inte gå nära utan att trassla in oss i det, säger Valdemar Lindekrantz.

Avvaktar blåsten

Det blåser mycket på platsen och just nu kan man bara vänta.

– Om det slutar blåsa kanske vi kan gå nära med en mindre båt. Just nu kan vi bara avvakta och varna andra båtar i området att inte gå för nära, säger Valdemar Lindekrantz.

Fiskebåten är cirka tio meter lång och man befarar också att den ska börja läcka diesel. Kustbevakningen har därför inlett en så kallad miljöoperation för att lindra följderna om så blir fallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.