Enligt Johnny Bröndt har köerna på höftledsoperationer kortats sedan projektet inleddes. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Fler kan få sex timmars arbetsdag

Uppdaterad
Publicerad

Även den politiska ledningen på Sahlgrenska är positiva till projektet med sex timmars arbetsdag i Mölndal. Nu öppnar den moderate ordföranden för testa idén på fler ställen. – Har man ett bra förslag så kan man höra av sig, säger Johnny Bröndt (M).

Diskussionen om sex timmars arbetsdag har varit något av en vattendelare inom den svenska politiken.

I Göteborgs kommun har frågan lett till politisk strid när moderaterna driver hårt att kommunen snabbt ska avsluta projektet på Svartedalens äldreboende.

Politikerna positiva

Men inom Västra Götalandsregionen är tonläget annorlunda. Där är Johnny Bröndt, moderat ordförande i Sahlgrenska Universitetssjukhusets styrelse, positiv till projektet på operationsavdelningen i Mölndal.

– Ja, jag är positiv till detta och har bejakat detta ända från början eftersom det inneburit en ökad produktivitet. Det är den stora skillnaden mellan Svartedalen och Mölndal – i Mölndal får vi mer vård för pengarna än tidigare samtidigt som personalen fått kortare arbetstid, säger Johnny Bröndt.

På den aktuella avdelningen jobbar man med höftledsoperationer. Sedan man inledde projektet med sex timmars arbetsdag jobbar personalen sex timmar utan rast. Verksamheten slipper då den tidsförlust som det blir när personal ska ta av och på sig arbetskläder i samband med raster. Det är framförallt där som man vinner tid och istället kan ge mer vård.

”Bara att höra av sig”

Enligt Johnny Bröndt har köerna på höftledsoperationer kortats sedan projektet inleddes. Projektet i Mölndal har även lett till en förbättrad arbetsmiljö och har gjort att det nu är lättare att rekrytera personal till avdelningen.

– Nu knackar folk på dörren och vill komma och jobba här. Våra rekryteringsproblem är avsevärt mindre nuförtiden, säger Anders Hyltander, områdeschef för Sahlgrenska Universitetssjukhuset. 

Men det låter ju väldigt positivt för alla, varför testar ni inte samma sak på fler ställen?

– Det är inte en fråga jag tänker driva generellt, det här är ju ett initiativ som väckts från verksamheten. Är det någon annan som tycker att det här skulle passa oss också, vi skulle kunna uppnå ett positivt resultat även för patienterna så är det bara att höra av sig, säger Johnny Bröndt (M), ordförande i Sahlgrenska Universitetssjukhusets styrelse.

– Man ska ha klart för sig att det inte passar alla verksamheter, det är dessutom tufft att jobba sex timmar utan rast. Det måste vara positivt både för personal och patienter. Men har man ett bra förslag så kan man höra av sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sex timmars arbetsdag i Göteborg

Mer i ämnet